Vilda skägg och vindpinade palmer i reggaeresa

”Inna de yard” tar oss med till legendarer på Jamaica

avStefan Hedmark

Inna de yard

Regi Peter Webber.


FILMRECENSION. Än bolmar tobaken. Än står de gamla legendarerna upp.

Och en ny generation är redo att blåsa liv i Jamaicas musikarv.

”Inna de yard” tar oss med på en reggaeresa.

DOKUMENTÄR. ”Buena vista social club” (1999) förförde oss med kubanska rytmer, medan ”Inna de yard” tar oss med på en resa till Jamaica. Det är svårt att inte göra den jämförelsen. I båda filmerna möter vi gamla legendarer som visar att talangerna sitter där i ryggraden. Musiken skakar hand med landets kultur.

Livet har inte alltid varit lätt för de här slitna figurerna, artister i 70-årsåldern. Ken Boothe, Kiddus I, Cedric Myton, med flera delar med sig av motgångar, drogmissbruk och sorger. Men än så länge står de upp, än så länge sjunger de. Inte minst i en primitiv studio utanför Kingston vars främsta förtjänst nog är havet och den gröna dalen som breder ut sig omkring artisterna medan de spelar den musik som har blivit symbolen för Jamaica.

Det finns ett socialt budskap i låtarna och det hänger med ner i de yngre generationerna. Vi möter även en del av de talangerna, inte minst Jah9, som får tillfälle att sjunga tillsammans med en stor förebild, Judy Mowatt. Den patriarkala strukturen sitter säkert på Jamaica och regissören Peter Webber hade svårt att hitta kvinnliga artister som ville bidra till en mer nyanserad bild av reggaemusikerna. Men där har vi två kvinnor som tydligt symboliserar Rötterna och Framtiden.

1 av 2 | Foto: Borsalino Productions
”Inna de yard”.

Många dokumentärer som får biopremiär kan lika gärna ses på en tv-skärm, men ”Inna de yard” upplevs med fördel på en stor duk. Regissören har bland annat tidigare gjort det romantiska dramat ”Flicka med pärlörhänge” (2003) med Scarlett Johansson. Han och fotografen Bernard Benant har ett öga för det visuella. Varför resa till Jamaica om man inte tänker utnyttja miljöerna?

Vindpinade palmer, stark tobak. Vildvuxna skägg, solglasögon i jamaicanska flaggans färger. Bilderna förmedlar arvet och känslorna på ett lika medryckande sätt som musiken.

”Inna de yard” har biopremiär i morgon, fredagen den 16 augusti.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ARTIKELN HANDLAR OM