Maffians barnsoldater på förutsägbar resa mot tragedi

avKarolina Fjellborg

Publicerad:
Foto: Edge Entertainment.
”Camorrans barn”.

FILMRECENSION Man kanske kan kalla den för ”Gomorra – tonårsåren”. Den nya filmen baserad på en bok av Roberto Saviano.


Camorrans barn
Regi Claudio Giovannesi, med bl a Francesco Di Napoli, Viviana Aprea, Alfredo Turitto, Ar Tem och Valentina Vannino.


DRAMA 15-årige Nicola (Francesco Di Napoli), som bor med sin lillebror och sin ekonomiskt utsatta mamma, har ambitioner, känner ansvar och drömmer om ett bättre liv.

Under andra omständigheter hade det kunnat leda till något gott. Men inte i camorrans Neapel – där ett maktvakuum har öppnat möjligheter för den som är ung, hungrig, fattig och naiv.

Nicola tar initiativ, knyter maffiakontakter, blir ihop med stadens snyggaste tjej (Viviana Aprea), tjänar pengar, tar selfies med vapen och köper dyra grejer, och med sitt pojkgäng i släptåg klättrar han uppåt i näringskedjan – utan att inse att han själv samtidigt är någon annans måltid i en hopplös våldscirkel.

Roberto Saviano har skrivit boken som ligger till grund för Claudio Giovannesis film, och har även varit med och skrivit manus. Men ”Camorrans barn” – som är en del social kommentar om maffians barnsoldater, en del ”Maffiabröder” i nutida italiensk tappning, och en del tonårsfilm i gängmedlemskläder – är tamare än både filmen och tv-serien som hans ”Gomorra” ynglade av sig i.

Nicolas barnsligt entusiastiska resa mot den oundvikliga konklusionen – att vara gangster är kul, tills det inte är det längre – blir visserligen aldrig oengagerande. Men den är förutsägbar.


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM