Gammel: ”De recenserar mitt utseende utomlands”

Publicerad 2015-05-30

Deltar i FemFilmFest – för ökad jämställdhet i filmbranschen

Moa Gammel syns på helgens filmfestival med kvinnofokus.

Hon har stött på mycket ojämställdhet i jobbet och tror på mer upplysning.

– Jämställdhet är en kommersiell kraft, det får man inte glömma, säger skådespelaren.

Vårens dramathriller ”Jordskott” har liknats vid hyllade ”Twin peaks” och gjort Moa Gammel till ett känt namn bland ännu fler svenskar.

Men utomlands hamnar fokus på annat än hemliga kopplingar och Gammels prestation.

– I Storbritannien recenserar de hur jag ser ut, i stället för hur jag spelar. Så var det när ”Tommy” gick upp i där också. Inte bara, men ändå. Det skulle man inte komma undan med i Sverige. Om man jämför Sveriges filmbransch med den utomlands så är det senare fallet rena U-landet vad gäller jämställdhetsfrågan.

Utseendefixerade manus

Moa Gammel är less på att bli särbehandlad som kvinna. Hon brinner för ämnet och ska därför diskutera mångfald och jämställdhet inom film, med bland andra Helena Bergström och Baker Karim, på lördagens FemFilmFest i Stockholm.

Gammel har fler exempel på obalansen inom film utanför Sverige.

– När jag läser utländska manus beskriver de alltid kvinnorna med ett epitet, som ”a fresh-faced woman”. Och om kvinnan inte ska vara vacker skriver man ut det. Men de manliga karaktärerna beskrivs inte alls så i detalj. Det är ett mycket mer tillåtande klimat för dem.

”Kvinnor ska se ofarliga ut”

Naturligtvis finns det brister i jämställdheten även i Sverige. Moa Gammel har bland annat tackat nej till att synas på tidningsomslag, eftersom det har krävts att hon ska ”tokle” (blossa).

– Jag är inte den personen. Titta på hur Joel Kinnaman ser ut på senaste King. Han får ha integritet och tyngd, men kvinnor på omslag ska se tillgängliga och ofarliga ut.

Det jämställda tänket är större inom film som får statliga pengar, än bland den med andra finansiärer, menar Gammel.

Jämställda filmer lönsamma

Hon ser upplysning som en väg framåt. För siffror har redan visat att filmer som klarar Bechdeltestet är mer lönsamma än många andra.

– Jämställdhet är en kommersiell kraft, det får man inte glömma. Den skapar andra slags filmer som man kanske inte sett innan, och blir mer marknadsmässigt gångbara. Se på ”Mad Max”, exemplevis.

Men A-märkning räcker inte, enligt skådespelaren. Hon tycker att den är en bra indikator, men ”ett ganska trubbigt verktyg”. Hon nämner rymddramat ”Gravity” med Sandra Bullock i huvudrollen. Det klarar inte Bechdeltestet, eftersom Bullock är ensam.

Skapar drömrollen

Vilken är då Moa Gammels drömroll? Jo, den utvecklar hon just nu. Med författaren Karolina Ramqvist tolkar hon Hjalmar Söderbergs pjäs ”Gertrud” i en kommande långfilm.

– Den är moderniserad och förlagd till svenskcommunityt i Los Angeles. Det är en drömroll. Kanske måste man helt enkelt skapa den själv.