Dags att stuntmän får en egen Oscarskategori

Ny film med Daniel Radcliffe kan visa vägen framåt

David Radcliffe och David Holmes i ”David Holmes: The boy who lived”.

KRÖNIKA. Daniel Radcliffe medverkar i en ny dokumentär om sin stuntman i Harry Potter-filmerna. David Holmes sitter i dag i rullstol efter en svår olycka under inspelningarna.

Filmen kan hjälpa till med en aktuell kampanj: att ge stunt en egen kategori på Oscarsgalan.

Daniel Radcliffe var bara ett barn när de träffades första gången; David Holmes var åtta år äldre. Året var 2001, inspelningarna av den första Harry Potter-filmen skulle börja, och för båda killarna var det ett drömjobb.

Radcliffe blev förstås världsberömd i sin roll, men Holmes älskade också sitt jobb. Han fortsatte vara Radcliffes stuntman genom alla filmerna fram tills inspelningarna av ”Harry Potter och dödsrelikerna, del 1” 2009. Då skedde olyckan som förändrade Holmes liv.

Med hjälp av en sele skulle han kastas åt sidan efter en explosion, men något gick snett och Holmes brakade rakt in i en vägg. Efteråt hade han ingen känsel i benen.

Betalade sjukhusräkningarna

Trots akut operation på sjukhus blev David Holmes förlamad från midjan neråt. Han fick stöd av Tom Felton, Draco Malfoy i filmerna, och Radcliffe som ordnade en insamling för att betala sjukhusräkningarna.

Vänskapen mellan ”trollkarlen” och hans stuntman har hållit i sig genom åren. För några år sedan startade de en podd, ”Cunning stunts”, där de gör intervjuer och pratar om riskerna inom stuntyrket.

Och nu är de alltså aktuella med en dokumentär, ”David Holmes: The boy who lived”, som handlar om Holmes liv. Filmen har premiär på HBO Max den 16 november.

”John Wick 4”.

Kanske kan både podden och filmen ge en knuff i rätt riktning. Det har nämligen diskuterats ett tag om inte stunt borde få en egen Oscarskategori.

Nätverkade bakom kulisserna

Under lanseringen av ”John Wick 4" tidigare i år passade regissören (och forne stuntmannen) Chad Stahelski på att nätverka bakom kulisserna för att få Oscarsakademin att införa en ny kategori. Han har gott hopp om att det kan ske snart.

– Jag tror att för första gången har vi på allvar rört oss framåt för att få det här att hända. Det kan ske på nästa Oscarsgala, eller åtminstone den som kommer efter, säger Stahelski till Vanity Fair.

Det låter optimistiskt. Förändringar sker visserligen mer eller mindre varje år, men sällan att en helt ny kategori skapas.

Men varför inte? Det kan vara hög tid att bredda fältet för andra filmarbetare. Det har även pratats om att casting-verksamheten, de som hittar talangerna i rollistan, också förtjänar en egen Oscar.

Det är i vilket fall mer seriöst än en Oscar för det publikfjäskande hjärnsläppet ”bästa populära film” som höll på att bli verklighet härom året.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.