Perfekt, stylat – och rakt igenom ytligt

Inställsamt helgonporträtt av Ralph Lauren

avStefan Hedmark

Publicerad:

Very Ralph

Regi Susan Lacy, med Ralph Lauren, Woody Allen, Joel Schumacher, Anna Wintour, Jessica Chastain, m fl.


FILMRECENSION. Är det möjligt att Ralph Lauren är mänsklig eller är det ett helgon vi ser vandra på jorden?

Det är en fråga man syrligt ställer sig efter det här inställsamma porträttet som visas nu på HBO Nordic.

DOKUMENTÄR. Det ska erkännas att det är en engagerande, smakfull och snygg film, lite som Laurens mode. Vi får hela bakgrunden där grundstenen till modeimperiet började med att unge Ralph tittade på klassiska Hollywoodfilmer och ville ha samma typ av breda slipsar som Fred Astaire bar.

Men de var förstås inte moderiktiga längre, så han skapade mallen för hur han tyckte att slipsar borde se ut. Hela familjen hjälpte till att sy upp dem och sedan gick han till Bloomingdales i New York i hopp om att varuhuset skulle bereda plats för honom.

Ratade skräddaren

Så enkelt fick han inte in en fot, men till sist gick det och Ralph Laurens mode blev en viktig del i 1960-talets förändring av hur framgångsrika män såg på kläder. De ratade skräddaren; att gå till en butik och välja ett visst märke kunde likaväl borga för en särskild stil och kvalitet.

Snart expanderade företaget på ett sätt som modebranschen inte var riktigt van vid – Ralph Lauren kunde även sälja inredning och mode för kvinnor.

1 av 3 | Foto: AP
Ralph Lauren.

Under filmens gång berättar diverse berömda kollegor (som Calvin Klein och Karl Lagerfeld) och kulturella profiler (som Woody Allen och Joel Schumacher) om vad huvudpersonens stil har betytt.

Längtan efter det rustika

Vi får en inblick i hur företaget byggde sitt märke (inte minst med läckra reklamfilmer som förenade Hollywoodideal med den amerikanska drömmen) och vad som får Lauren att gå igång – längtan efter det rustika och det faktum att han själv alltid egentligen ville bli filmregissör. Att han är ett fan av Steve McQueen är nästan överdrivet tydligt.

Familjen finns där hela tiden. De är förstås lika perfekta och stylade som Ralph själv. Vi lär oss en hel del om en modeikon och hur han tänker – men vi tillåts aldrig penetrera ytan.

”Very Ralph” streamas nu på HBO Nordic.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM