Vin Diesels trötta machogubbe är ett sänke

Övermänsklig soldat i klyschiga ’Bloodshot’

avStefan Hedmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Bloodshot

Regi David S F Wilson, med Vin Diesel, Eiza González, Guy Pearce, Sam Heughan.


FILMRECENSION. I ”Bloodshot” är Vin Diesel en soldat utan minne.

Men vi i publiken kommer ihåg liknande filmer som var mycket bättre.

ACTION/SCI-FI. Vin Diesel är kanske Hollywoods tråkigaste filmstjärna. Det är fortfarande en gåta varför han får biobesökare att öppna plånboken. Nu pratar jag inte om ”Fast and furious”-filmerna i första hand. De har haft så mycket annat att erbjuda under åren, inte minst den energikick som Dwayne Johnson och Jason Statham bidrog med i de senaste filmerna.

Men ”Bloodshot” är en tydlig illustration av Diesels sämsta sidor. Känsloregistret är lika med noll, trots att han spelar en soldat som står inför livsavgörande utmaningar och förändringar. Vi får den polerade skallen, monotona basrösten och Dominic Toretto-linnena, men i övrigt ekar det tomt.

Gangster med en hemlig agenda

Ray Garrison är den där sortens actionhjälte som vägrar lyda order redan i första scenen. När han och hans fru blir mördade av en gangster med en hemlig agenda är det inte slutet på berättelsen.

Ray väcks till liv igen av en forskare, Emil Harting (Guy Pearce), som förklarar att hans kropp har blivit förstärkt med hjälp av nanoteknologi. Han är nu övermänskligt stark och del av en elitstyrka med liknande soldater. Ray har inget minne av sitt tidigare liv, men när bilder plötsligt dyker upp i hans huvud vill han ha hämnd.

1 av 2 | Foto: SF
Vin Diesel i ”Bloodshot”.

Filmen är baserad på serieromaner, men det är snarare en rad bioföregångare som spökar när vi ser filmen. Här finns drag av ”Terminator” och ”Robocop”, men framför allt ser det ut som en ny ”Universal soldier”, b-actionrullen från 1992 där Jean-Claude Van Damme och Dolph Lundgren spelade döda soldater som väcktes till liv som del av ett hemligt militärt experiment. ”Bloodshot” har en rad klyschor att hantera och väljer alltid den enkla vägen – förutsägbarheten får aldrig utmanas.

Vill skruva upp det spektakulära

Actionscenerna är habila och filmen gör en ansträngning mot slutet att skruva upp det spektakulära.

Men Diesels trötta machogubbe är ett sänke. Han behöver stöd i form av en rolig sidekick och en vidrig skurk, men även de delarna av filmen känns halvhjärtade.

”Bloodshot” har biopremiär i dag, den 13 mars.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM