Känslan ger vika för en snygg yta

avEmma Gray Munthe

Publicerad:
Uppdaterad:

Changeling handlar om en liten pojkes försvinnande

Foto: UIP
Angelina Jolie är snygg i snygga kläder i Clint Eastwoods något plastiga ”Changeling”.

Verklighetsbaserat drama av Clint Eastwood med Angelina Jolie, John Malkovich m fl

I slutet av 1920-talet försvann en liten pojke från sitt hem i Los Angeles. I ett försök att tvätta bort polisens rykte av att vara ett gäng korrumperade ligister bestämde sig högt uppsatta inom kåren för att ”lösa” fallet. Efter några månader skickade de helt sonika hem en annan pojke till den förtvivlade mamman och påstod att det var hennes son. Hennes protester hjälpte inte, när man tyckte att hon blev för besvärlig och ihärdig slängdes hon in på psyket. Trots det fortsatte hennes kamp.

Scenariot låter groteskt och osannolikt, men bygger på en sann historia - en historia jag tänkte på länge efter filmens slut.

Ändå är jag inte alls övertygad om filmen som film. Det är inte direkt dåligt, men det är en smula... Oscars-plastigt. Stelt och lite lagom Clintan-indignerat och sentimentalt. Otroligt genomarbetad dekor, snygga detaljer och miljöer, Angelina Jolie i vackra kläder. Mycket yta, mindre nerv och känsla.

Jämfört med Michael Winterbottoms ”A mighty heart” – som har ett liknande tema, och där Jolie var helt fantastisk i huvudrollen – är ”Changeling” en lättviktare.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM