Ingmar Bergman i AI-version på Göteborgs filmfestival

Mikael Forsell/TT

Publicerad 2024-01-09

Göteborgs filmfestival kastar sig in i AI-debatten med en AI-genererad version av Ingmar Bergmans ”Persona”.

Experimentfilmen ska bara visas en enda gång.

– Det är nog en av de mest exklusiva visningarna, inte bara i festivalens historia utan i svensk filmhistoria, säger konstnärlige ledaren Jonas Holmberg.

Göteborgs filmfestival som arrangeras mellan den 26 januari och 4 februari har nu presenterat sitt program. Det blir premiärer för uppmärksammade titlar, som Thea Hvistendahls filmatisering av John Ajvide Lindqvists skräckroman ”Hanteringen av odöda” och Daniel Espinosas flyktingdrama ”Madame Luna”.

Sidse Babett Knudsen är mest känd från tv-serien "Borgen" och filmer som "Efter bröllopet" och "Inferno". Nu hyllas hon av Göteborgs filmfestival. Arkivbild.

”Borgen”-stjärna

Ewan McGregor får hederspriset Nordic Dragon Award och kommer till Göteborg, liksom Sidse Babett Knudsen, som får årets nordiska hederspris. Danskan är mest känd från den politiska dramaserien ”Borgen”.

Men det som på förhand drar till sig störst intresse är det AI-experiment som festivalen sjösatt – en AI-generad ny version av Ingmar Bergmans ”Persona”, där den finlandssvenska skådespelaren Alma Pöysti gör Liv Ullmanns rollfigur Elisabet Vogel.

Projektet presenterades i höstas, men nu berättar festivalen mer om upplägget.

– Vi har gjort ett slags karaktärsskiss med Alma Pöysti, hon gör sin tolkning av Elisabet Vogel, där hon skapat ett slags ”gestbibliotek” med olika rörelser och känslolägen. Efter att skissen gjorts har den blandats med Liv Ullmanns tolkning av samma roll i originalet, säger festivalens konstnärlige ledaren Jonas Holmberg.

Alma Pöysti medverkar i ett AI-experiment av Ingmar Bergmans "Persona" på Göteborgs filmfestival. Arkivbild.

Förvaras för forskning

Resultatet visas en enda gång, den 28 januari, och sedan aldrig mer. AI-tekniken är känslig materia för filmvärlden.

– Exakt hur vi ska förvara det här för framtiden har vi inte bestämt, men det ska förstås förvaras för forskning. Men den kommer aldrig att visas igen.

Experimentet riktar strålkastarljuset mot den debatt om AI-tekniken som förs i filmvärlden nu och ska väcka tankar om vad som är äkta eller inte. AI-filmen görs i samarbete med SF och Stiftelsen Ingmar Bergman.

Jonas Holmberg tror att regissören hade uppskattat det.

– Ingmar Bergman var ju en person som älskade roliga upptåg. Han var intresserad av experiment. Han var inte främmande för att medverka i udda och tankeväckande sammanhang. Jag är helt säker på att han hade varit extremt intresserad av den här teknologin och de här frågorna.


Läs mer om Guldbaggens publikpris och de nominerade filmerna här.