Vi hade behövt en skogstokig Nicolas Cage

Trist insats i en illa berättad knarkthriller

avStefan Hedmark

Publicerad:

Running with the devil

Regi Jason Cabell, med Nicolas Cage, Laurence Fishburne, Leslie Bibb, Barry Pepper.


FILMRECENSION. Nicolas Cage är inte bara kock, utan jobbar även för en knarkkartell.

Men det är en fadd soppa han har hamnat i.

ACTIONTHRILLER. En knarkkartell har byggt upp ett effektivt flöde av kokain från Sydamerika upp till Kanada. När dess ledare (Barry Pepper) upptäcker att det brister någonstans på vägen anlitar han två underhuggare, Kocken (Nicolas Cage) och Mannen (Laurence Fishburne), att ta reda på var. Kokain för många miljoner riskerar att försvinna.

Vi följer flera birollsfigurer, däribland en DEA-agent (Leslie Bibb) och en bonde som skördar kokablad i första anhalten under kokainets resa. Små skyltar dyker upp i bild som förklarar hur priset på knarket ökar ju längre det färdas i kartellens flöde.

Försöker göra en ny ”Traffic”

Vill man vara mycket generös kan man säga att regissören (och tillika manusförfattaren) Jason Cabell har försökt göra en ”Traffic” (2000). Det var den episka filmskildringen av narkotikahandeln, från verkligheten i Mexiko till maktens korridorer i Washington, som gav Steven Soderbergh en Oscar för Bästa regi.

1 av 3 | Foto: Patriot Pictures
Laurence Fishburne och Nicolas Cage i ”Running with the devil”.

Men spänningen dödas snabbt av att Cabell inte vet vilken ton han ska hålla sig till. Ska det vara en seriös skildring av knarkets konsekvenser? Ska det vara en Tarantino-inspirerad mardrömsresa? Det blir varken hackat eller malet, en illa berättad film med malplacerad humor och många inslag som bara känns irrelevanta.

En opålitlig kåtbock

Förmodligen hade Fishburne roligt i sin roll i alla fall, en opålitlig kåtbock. Men Cage? Borde inte det här vara en av de där filmerna där han visar sin mest skogstokiga sida? I stället får vi en kock som aldrig tycks ha kryddat en gryta. Trist.

”Running with the devil” finns att hyra och köpa på flera streamingtjänster.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM