Stellan Skarsgård gör skurkroll i nästa års storfilm

Från ”Chernobyl” till ”Dune”: ”Kommer vara väldigt fet”

avJan-Olov Andersson

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Stellan Skarsgård.

Hyllade HBO-serien ”Chernobyl” har just haft premiär.

Nu förbereder sig Stellan Skarsgård, 67, för en av nästa års största filmer, sci fi-äventyret ”Dune”.

– Jag kommer att se otroligt cool ut. Och vara väldigt fet, säger han och skrattar.

Senaste tiden har Stellan Skarsgård varit upptagen med att göra pr för ”Chernobyl”, tv-serien i fem avsnitt som just haft premiär på HBO Nordic.

Den kommande sommaren ska han annars mest ägna åt att ”laga mat till barnen och alla andra i familjen”.

Ni är ju rätt många, det är väl som att driva ett restaurangkök..?

– I påskas var vi väl ett tjog ungefär, när barnen kommer med älskare, fruar och allt. Men det går bra, vi har två stora hus bredvid varandra på Ljusterö.

Och så väntar alltså ett par veckors jobb i en filmstudio i Ungern.

Inspirerade till ”Star wars”

Filmen är ”Dune”, påkostat sci fi-äventyr efter Frank Herberts (1920-1986) kultklassiker, som av många anses ha inspirerat George Lucas när han skapade sin Star wars-serie. David Lynch filmade den 1984, med blandat resultat.

Nu är det hyllade Denis Villeneuve, känd för ”Prisoners”, ”Sicario”, ”Arrival” och ”Blade runner 2049”, som regisserar. I rollistan: Timothée Chalamet, Josh Brolin, Jason Momoa, Zendaya, Dave Bautista, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Javier Bardem, Charlotte Rampling – och Stellan Skarsgård, i skurkrollen som Baron Harkonnen.

– Ett skäl att vara med är att Denis Villeneuve är en väldigt bra regissör. Det andra är att få spela the bad guy. Jag kommer att se otroligt cool ut. Och kommer att vara väldigt fet.

– Jag håller på att prova ut tjockdräkter nu. Och ska åka ned till Ungern och göra lite tester snart.

Hyllar manuset till ”Chernobyl”

Skurkdräkten skapas av Guldbaggevinnande och Oscarsnominerade duon Love Larson och Eva von Bahr.

– De är ju otroligt bra och så har jag kunnat göra alla prover här i Sverige.

Där vi nu alltså kan se Stellan i ”Chernobyl”, tv-serien som skildrar kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 och som just haft premiär.

– Det är inte så vanligt att man får ett manus som är så väldigt bra och som faktiskt har något viktigt att säga. Det var också otroligt lockande att få jobba ihop med Emily Watson igen, vi har setts men inte jobbat ihop sedan Lars von Triers ”Breaking the waves” (1996). Och regissören Johan Renck och jag har druckit öl och pratat om att jobba ihop redan innan han gjorde sin första film för elva år sedan, nu blev det äntligen av.

Stellan röstade mot kärnkraft

När Sverige hade folkomröstning om kärnkraften 1980, röstade Stellan mot kärnkraft.

– Jag är inte säker på att jag skulle göra det idag. Då var inte medvetandet om klimathotet och fossila bränslen lika stort.

– Människan är fantastisk på att bedra sig själv för sin egen bekvämlighet. Det är bara absurda undantag som inte tror att vi håller på att förstöra planeten och där ingår tyvärr USA:s president. Nu vill varenda politiker bli fotograferad med Greta Thunberg – men ändrar de sitt sätt att styra världen? Nä…

ARTIKELN HANDLAR OM

Tjernobyl

Film

Tv-serier

Star wars