Skräckfilmen som är så otäck att filmens stjärnor inte får se den

Eskil Vogt om ”De oskyldiga”

Publicerad 2022-02-20

”De oskyldiga”

Eskil Vogt, 47, är Oscarsnominerad för bästa manus, för en romantisk komedi.

Men hans egen bioaktuella film ”De oskyldiga” är en skräckfilm om och med barn.

– Filmens stjärnor har bara fått se första kvarten av filmen. Deras föräldrar får avgöra när de är stora nog att se resten, säger han.

Norrmannen Eskil Vogt och jag pratades vid under fjolårets Cannesfestival.

Joachim Triers romantiska komedi ”Världens värsta människa” tävlade om Guldpalmen. Renate Reinsve vann det kvinnliga skådespelarpriset. Filmen är nu Oscarsnominerad för både Bästa internationella film och Bästa originalmanus. Som Eskil Vogt har skrivit ihop med regissören.

Herbert Norum, Renate Reinsve, Joachim Trier, Anders Danielsen Lie och Eskil Vogt på premiären av ”Världens värsta människa”.

Hans egen film ”De oskyldiga” är en blandning av vardagsrealistiskt drama i ett höghusområde utanför Oslo och övernaturlig skräckfilm. Barn runt 10-årsåldern är elaka, mot både varandra och djur, bland annat katter.

Filmen fick Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus i Aftonbladet.

– Kanske vad jag vill fråga med filmen är: Vem är skyldig eller oskyldig? Om en vuxen gör något elakt, är han bara ond. Om ett barn gör det, måste vi ställa mer komplexa frågor om moral.

– Det finns ett nostalgiskt skimmer kring barndomen, men barn är inga oskuldsfulla små änglar.

Vad har du sagt till dina barn, 8 och 11 år, att filmen handlar om?

– Att det handlar om barn, händer märkliga saker och att det dröjer länge innan de får se den (skratt).

Eskil Vogt.

Några har ifrågasatt varför det elakaste barnet i filmen har invandrarbakgrund.

– Rollen skrevs för ett vitt barn. Vi provfilmade i ett och ett halvt år. Och ändrade i manus efter vilka barn som helt enkelt var bäst i rollerna.

När filmen, som har 15-årsgräns i Sverige, hade världspremiär i Cannesfestivalens sidosektion Un Certain Regard, var filmens unga stjärnor på plats.

– De fick bara se första kvarten, för att få en upplevelse av hur de är på vita duken. Det är en sak att spela in scenerna, en annan att se det ihopklippt med ljud och musik. Sedan fick de komma in och ta emot applåderna efteråt. När de får se hela filmen, det får deras föräldrar avgöra, säger Eskil Vogt.

Följ ämnen i artikeln