Innerligt och intensivt – här snackar vi halleluja moments

Amazing grace var filmfiaskot som nära 50 år senare får nytt liv

Publicerad 2019-08-20

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Amazing grace

Regi Sydney Pollack, Alan Elliott.


FILMRECENSION. Det har dröjt nästan 50 år. Tekniken satte käppar i hjulet.

Men äntligen får världen se Aretha Franklin bjuda in till gudstjänst.

KONSERTFILM. 1972 hade Aretha Franklin nått stora framgångar. Sålt mängder av album. Vunnit Grammy. Synts på Times omslag. Det var i januari det året hon sökte sig tillbaka till gospelrötterna genom att boka in två kvällar i en baptistkyrka i Los Angeles. Det var inte där hennes karriär började, det var i Detroit, men det måste ändå ha känts som hemma.

Tanken var också att göra en film av de här två kvällarna. Warner anlitade regissören Sydney Pollack som var ett fan, men det fanns ett problem. Han hade ingen erfarenhet av att göra konsertfilmer. Uppträdandet spelades in, både ljud och bild, men när materialet skulle sättas samman efteråt blev det rejäl uppförsbacke. Pollack hade inte använt filmklappor under inspelningen så det blev omöjligt att synka ljud och bild.

Kom överens med Franklins familj

Totalt fiasko – som ledde till att filmen stoppades. Under flera decennier låg materialet arkiverat tills producenten Alan Elliott köpte det. Aretha Franklin ville absolut inte att filmen skulle släppas, men tekniken gjorde det nu möjligt att synka ljud och bild bättre och efter hennes död kom producenten överens med ikonens familj.

Det bästsäljande albumet ”Amazing grace” fick äntligen sin biokompanjon färdigställd.

De två långa konsertkvällarna har skickligt slimmats ner till 89 minuter, men det överväldigande intrycket består. Det är innerligt och intensivt. Svetten rinner under kokheta strålkastare inne i den lilla kyrkan medan det ena gospelörhänget efter det andra får församlingen (däribland Mick Jagger och Charlie Watts!) på fötter. Här kan vi snacka halleluja moments.

Starka känslor

Gryniga bilder fångar konsertkvällarnas kaos, med omtagningar och starka känslor bland församlingsmedlemmarna. Pastorn James Cleveland, känd som ”gospelkungen”, är en oemotståndlig figur, förförisk i kontakten med publiken och ett yrväder bakom pianot. Huvudpersonens far, C L Franklin, en annan pastor med ”en röst värd en miljon dollar”, tar tillfället att hylla sin dotter i en minnesvärd scen.

Men Aretha själv är förstås den som dominerar, en diva som har hittat hem.

”Amazing grace” har biopremiär på fredag, den 23 augusti.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.