Ful baksida i Will Smiths nya thriller

Spelar mot sig själv i tekniskt avancerade ’Gemini man’

Publicerad 2019-10-09

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Gemini man

Regi Ang Lee, med Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen.


FILMRECENSION. I år har Will Smith allt mer börjat likna ett hologram på bio.

Först var han en blå ande i ”Aladdin”.

Och nu möter han en yngre version av sig själv i ”Gemini man”.

ACTION. Egentligen kan du redan den här historien – trailern har avslöjat allt i förväg. Will Smith spelar Henry Brogan, en 51-årig lönnmördare för den militära underrättelsetjänsten. Han är vass, men har odlat ett samvete efter alltför många mord och pensionerar sig. Henry upptäcker att så lätt kommer han inte undan. Han inser att han övervakas och snart skickas agenter efter honom.

Den farligaste av dem alla visar sig vara en ung kille som tycks kunna förutspå Henrys minsta rörelse. Dessutom ser han exakt ut som Henry när han var 23…

Nutidens Will Smith möter alltså sig själv i ”Fresh prince”-åldern i en kloningshistoria som har legat och dammat i Hollywood i flera decennier, i väntan på att det skulle bli tekniskt möjligt att göra den.

Ultraskarpa bilder

Man kan väl konstatera att regissören Ang Lee har tekniken både med sig och mot sig. Liksom James Cameron och Michael Mann har han visat stort intresse för att utveckla bioupplevelsen, men kvaliteten på det han erbjuder oss är omdiskuterad.

”Gemini man” är inspelad i 3D med högre bildhastighet vilket ger en ultraskarp upplevelse. När det är som bäst känns det som att man har stigit in i filmen och bevittnar actionscenerna på plats.

Men det har en ful baksida. Den högre bildhastigheten putsar bort all filmmagi och gör att det känns som att titta på tv i en elektronikbutik där fabriksinställningarna är uppskruvade till max. Den här tvåloperalooken gör att actionscenerna, även om de är snygga och intensiva, ser mer ut som extramaterialet på en bluray-skiva än själva filmen.

Påminns om att det är en illusion

Att se Smith spela mot en yngre version av sig själv fungerar förvånansvärt bra. Under en stor del av filmen är det verkligen två levande, separata rollfigurer som interagerar med varandra på ett övertygande sätt. I några få scener, inte minst i slutet, påminns vi om att det är en illusion.

Det är bra tryck i actionscenerna. Smith (den äldre) och Mary Elizabeth Winstead har ett skönt samspel. Ett tydligt tema är faderskap, men den största besvikelsen i filmen är just den tunna intrigen.

”Gemini man” har biopremiär på fredag, den 11 oktober.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.