Unga, knäpptysta rebeller i ”Den tysta revolutionen”

Publicerad 2018-09-07

”Den tysta revolutionen”.

FILMRECENSION Unga östtyska studenter höjer sina röster mot det kommunistiska förtrycket – genom att vara tysta – i verklighetsbaserade ”Den tysta revolutionen”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Den tysta revolutionen

Regi Lars Kraume, med bl a Leonard Scheicher, Tom Gramenz, Lena Klenke, Ronald Zehrfeld, Florian Lukas och Jördis Triebel.


DRAMA 1956, fem år innan Berlinmuren uppförs och passage mellan öst och väst alltså fortfarande är möjlig, åker de tonåriga studenterna Kurt (Tom Gramenz) och Theo (Leonard Scheicher) från sin lilla hemstad i Östtyskland till Västberlin, för att lägga blommor på Kurts morfars grav – och se en dekadent tuttrulle på bio.

Men när de återvänder hem är det inte brösten som har gjort störst avtryck, utan en journalfilm med ett västperspektiv på den pågående Ungernrevolten.

Kurt och Theo övertygar sina klasskamrater om att de bör hålla en politisk protestaktion, för att hedra offren och ta ställning mot det sovjetiska förtrycket. Så under kommande lektion vägrar samtliga elever plötsligt, utan förklaring, att svara på lärarens frågor.

Rektorn (Florian Lukas) försöker lösa det hela internt, men ryktet om spridningen av västpropaganda når långt upp i de kommunistiska leden, och tungviktare från partiet kommer till skolan för att försöka få klasskamraterna att ange varandra, genom att hota med att de alla annars blir relegerade och bannlysta från all utbildning i Östtyskland.

En välspelad och intressant, konventionellt berättad verklighetsbaserad historia om unga solidariska rebeller, som bygger på en bok av en av dem som var med.


”Den tysta revolutionen” har biopremiär den 7 september.