Amerikaner och kineser i kulturkrock på fabriksgolv

Paret Obama ligger bakom ny Netflixdokumentär

Publicerad 2019-08-27

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Made in USA – en fabrik i Ohio

Regi Steven Bognar, Julia Reichert.


FILMRECENSION. Män som Donald Trump gör allt för att ersätta den globala ekonomin med nationalism.

Det är på fabriksgolven nästa presidentval kan avgöras.

DOKUMENTÄR. Barack och Michelle Obama har lämnat Vita huset bakom sig och blivit filmproducenter. inte bara det förstås, men de har ett nystartat produktionsbolag och det har inlett ett samarbete med Netflix. Just nu streamas deras första film, en dokumentär som vill säga något om vår globala ekonomi.

Berättelsen om fabriken i Ohio är typisk för vår tid, inte bara i ett amerikanskt sammanhang. Fram till slutet av 00-talet ägdes fabriken i Dayton av biltillverkarna General Motors. Sex år efter stängningen köptes fabriken av Fuyao, ett stort kinesiskt företag med en internationell aptit. Nu tillverkas där glas för flera olika bilmärken.

Bland de över 2 000 anställda finns en blandning av lokala förmågor och importerade kinesiska arbetare.

Filmen följer de oundvikliga kulturkrockarna, dels i Dayton, dels under en fascinerande resa till Fuyaos högkvarter i Fuqing där den kinesiska propagandan får fritt spelrum, komplett med indoktrinerade barn och färggranna shownummer för de amerikanska besökarna.

Med tiden blir krockarna bara värre, särskilt eftersom den kommunistkapitalistiska ledningen benhårt vägrar släppa in fackföreningar.

De två regissörerna har koll på detta. För tio år sedan gjorde de en kortfilmsdokumentär för HBO om fabrikens sista tid i General Motors ägo. Den här långfilmen fungerar som en uppföljare och regissörerna går en rakt igenom relevant och trovärdig balansgång när det gäller problemen och utmaningarna med vår globala ekonomi.

Språkförbistring och gräl på fabriksgolvet går väl att lösa, men annat är svårare. I diskussionerna om att låta facket komma in på fabriken går skiljelinjen mellan yngre och äldre generationer, mellan kineser och amerikaner.

Liksom i nyligen bortgångne dokumentärpionjären D A Pennebakers filmer är vi en fluga på väggen. Fin närvarokänsla – och packat med läxor att lära vad gäller arbetarrelationer.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.