En dramatisk och gripande roadmovie

avJan-Olov Andersson

Green book

Regi Peter Farrelly, med Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini.

drama

En verklighetsbaserad historia om en svart konsertpianist och hans rasistiske chaufför i 1960-talets USA.

Mahershala Ali och Viggo Mortensen bjuder på fantastiskt skådespeleri i en film som mycket trovärdigt fångar stämningar, känslor och människor.

Dr. Don Shirley – spelad av Mahershala Ali, Oscarsvinnaren från ”Moonlight – är en konsertpianist som ska på turné till USA:s sydstater. Välutbildad, språkbegåvad, en suverän pianist, men fortfarande ändå bara en ”svarting” eller ”neger” i de flesta vitas ögon.
Tony Lip – spelad av Viggo Mortensen, 15 kilo tyngre än normalt – är den italienskättade dörrvakt från en nattklubb i New York som han hyr in som sin chaufför. Inte så begåvad, rätt så rasistisk, men streetsmart och med ett alldeles eget rättspatos. Tillsammans ger de sig ut på en äventyrlig resa…
Filmtiteln syftar på den handbok som publicerades fram till 1966, om var svarta tilläts äta och bo i USA på den tiden.
En road movie som skildrar rasismen i 1960-talets USA. Som är dramatisk, gripande, ibland rolig, alltid tankeväckande och sedelärande. Som har verklighetsbakgrund. Och som, hur knasigt det än låter, är regisserad av Peter Farrelly – en av bröderna bakom ”Den där Mary” och ”Dum & dummare”-filmerna.
En blandning som lite oväntat fungerar alldeles utmärkt.
Fantastiskt skådespeleri. Och Farrelly fångar stämningar, känslor och människor, så att det känns som man själv åker med på turen i en gammal äkta amerikanare…

ARTIKELN HANDLAR OM