Vemodig, vacker film om personlig tragedi och Kinas utveckling

avSylvia Balac

Publicerad:
Foto: Triart

FILMRECENSION. ”So long my son” kräver koncentration men den noggranna tittaren blir rikligt belönad av denna vackra, vemodiga film.

So long my son

Regi Wang Xiaoshuai, med Wang Jingchun, Yong Mei, Qi Xi, Du Jiang.

DRAMA. När Liyun blir gravid en andra gång tvingas hon till abort av sin vän och partikamrat för att lyda ”rekommendationen” om ett barn per par. När hon och hennes man sen förlorar sin förstfödde under dramatiska omständigheter är traumat för samtliga inblandade ett faktum.

Kinas förändring från 1980-talet och framåt skildras parallellt med den privata tragedin i det här långsamma, vackra och bitvis krävande dramat. De många tidshoppen tvingar tittaren att själv lägga ett pussel av händelserna, vilket kräver odelad uppmärksamhet. De tre timmarna speltid känns ändå inte för långa, för när man väl stiftat bekantskap med paret Yaoyun och Liyun, utsökt spelade av Wang Jingchun och Yong Mei, vill man inte slita blicken ifrån dem.

”So long my son” är en vemodig film om sorg, familjeband, vänskap och politik. Den är vackert filmad, full av omsorgsfulla detaljer, och sällan har ålderssminkning fungerat lika väl som här.

Publicerad: