”Humor var det enda vi hade råd med”

Caitlin Moran gjorde film av sin bok

avJens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Caitlin Moran har gjort film av sin ”Konsten att skapa en tjej”.

TORONTO. Hon slog igenom som tonåring. Sedan dess har Caitlin Moran skrivit och stridit för unga kvinnors rätt att forma sina liv. Nu har hon förvandlat sin bok ”Konsten att skapa en tjej” till film.

Hon vill lyfta fram alla möjligheter. Är optimist.

– Vi behöver inte tala om vad vi hatar. Vi vet alla att Donald Trump är en idiot, vi hatar alla Boris Johnson, vi är skrämda av vädret, säger Caitlin Moran. Låt oss prata om det positiva. Låt oss prata om Greta Thunberg. Slösa inte bort tid med att försöka förstöra dina fiender.

Filmen ”How to build a girl” bygger på Caitlin Morans egen uppväxt och hur hon fick jobb som 16-årig musikjournalist. Rollfiguren Johanna växer upp i en fattig bohemisk familj med många syskon. Vid sin säng har hon satt upp bilder på sina förebilder.

– Man måste ha förebilder, säger Caitlin Moran. Och de måste vara många. Man gör ett collage, hittar bitar hos olika som fungerar. Det är så man bygger sig själv. Jag älskar tjejer som vid 14-15 års ålder vill uppfinna sig själva och sätter ihop byggstenar från olika håll. Ibland exploderar det, men då går man vidare.

Där sitter författarsystrarna Bronté bredvid Cleopatra, Sigmund Freud, Julie Andrews, Karl Marx och Elizabeth Taylor. Filmstjärnor och feminister.

– Det är exakt de bilder jag hade, säger Caitlin Morgan. Förutom Miss Piggy, vi hade inte råd med henne till filmen. Hon har väldigt tuffa advokater. Det svinet har total kontroll.

I filmen blir de levande och samtalar med Johanna när hon vill ha råd.

– Jag e-postade alla jag känner och bad dem vara med i filmen, säger Caitlin Moran. Lily Allen, Michael Sheen, Emma Thompson... åh, den dagen Michael Sheen sa ja till att spela Freud. Det är en lista av mina hjältar nu som spelar mina hjältar då.

Huvudpersonen Johanna Morrigan spelas av Beanie Feldstein.

– Det är en omöjlig roll, säger Caitlin Morgan. Hon ska vara 16 år och storväxt. Spela rolig, arbetarklass, optimistisk och modig, vara positiv till sex och sedan förvandlas till en vidrig elak typ för att till sist bli vettig. Gå omkring i en bikini gjord av plastpåsar. Göra långa monologer.

Caitlin Moran är full av energi och humor och sprutar ur sig välformulerade lustigheter.

– MIn irländska pappa var väldigt rolig. Humor är det enda man har råd med när man är så fattig som vi, säger Caitlin Moran. Vi tittade mycket på tecknat som Snurre Sprätt, och Ghostbusters såg jag miljoner gånger. Vi hade inte råd att resa, inte handla, inte ens prova smink. Vi hade bara råd att sitta hemma och försöka vara roliga.

Pappan i filmen spelas av Paddy Considine.

– Han fixar Wolverhampton-dialekten perfekt, säger Cailin Moran. Paddy är precis som min pappa, fast en bättre version. Om jag kunde byta skulle jag hellre ta Paddy än pappa. Fast det känns olämpligt, eller hur? Paddy är väl i min ålder. Stryk det.

”How to build a girl” har världspremiär på filmfestivalen i Toronto. Caitlin Moran ser gärna att den kommer på kanaler som Netflix.

– Mina tonårstjejer har så mycket att göra med skola och läxor. Dom börjar titta på sina plattor klockan tio på kvällen och går bara på bio ett par gånger om året. Strömmade kanaler är en sätt att umgås, det är så vi tittar, mina barn och jag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM