”Folk sa att jag bränner alla broar”

Publicerad 2015-03-27

Bianca Kronlöf om att bli filmstjärna och näthatad

Hon är skådespelerska, ­komiker, illustratör, You­tube-fenomen, ­feminist, ­lika-som-bär med Alicia ­Vikander och säkert ­femtioelva saker till.

Från och med i dag är ­Bianca Kronlöf, 29, också Sveriges nya filmstjärna.

Hon kan tävla med Helena Bergström när det gäller att prata snabbt och energiskt.

Men så är också vår nya film­stjärna en mångsysslerska med åsikter om precis allt.

Innan karriären ens hade tagit fart, skrev hon ett slags manifest i feministiska kultur- och samhällstidskriften Bang om vad som är fel i filmbranschen, hur den ­använder stereotyper, att det inte görs något intressant nu för tiden.

Var du inte rädd för att ­betraktas som en besvärlig jävel?

– Absolut. Folk har sagt rakt ut, den här tjejen bränner alla broar nu. Jag vet att det finns sammanhang där jag inte har fått jobb därför.

Fast det har ju gått bra, ­ändå. ­Både hon själv och ­filmen där hon spelar ­huvudrollen, Ronnie Sandahls ”Svenskjävel”, har ­redan prisbelönats vid filmfestivaler i Chicago, Les Arcs och Zürich och hyllats av ­kritikerna vid premiären i Norge häromveckan.

Heta känslor uppstår

Hon spelar ”Dino”, en av de ­tusentals unga svenskar som ­hankar sig fram på ströjobb i Oslo och ­andra norska städer. Sådant som de norska ungdomarna vägrar. ”Dino” får jobb som barnflicka hos ett före detta tennisproffs (Henrik Rafaelsen) i Oslos förnämaste kvarter. Hon får bra kontakt med särskilt äldsta dottern (Mona Kristiansen). Och så uppstår det heta känslor mellan ”Dino” och pappan.

– Det är ett relationsdrama. Alla har problem, alla brottas och kämpar, egentligen för samma sak, att höra hemma någonstans.

– Filmen pratar också om klass och kön, den har verkligen iakttagit olika situationer av makt, utan att vara en politisk film på det sättet.

– Ronnie har använt sig av Sverige-Norge-relationen för att synliggöra makt. Länderna har ju bytt plats i hierarkin.

Vad visste du om den här världen ”Dino” hamnar i?

– Min lillasyster åkte till Norge och jobbade efter gymnasiet. Jag har själv jobbat som barnflicka på Östermalm. Det är jävligt intressant att jobba i någon annans liv. Det blir en flytande relation där man nästan blir en familjemedlem. Man äter med dem – och tar sedan hand om disken.

– Men bara för att någon är rik, ­behöver man inte vara elak. Min Östermalmsfamilj hade även lägenhet i USA. Åkte de dit så följde jag med. Jag hade ju fritid där också och kunde till exempel gå på teater på Broadway.

Hur ser du på kärleksrelationen i filmen. När man är i ”Dinos” ­ålder, tycker man väl att en man över 40 är mycket gammal?

– Jag blir jätteprovocerad varje gång jag ser den 50-åriga mannen som får hänga med den fantastiska 19-åringen. Samtidigt lever vi i en värld där båda har varandra för att komma uppåt. Att få tillhöra någonting – kärleksmässigt, ekonomiskt, kulturellt, politiskt – är attraktivt. Trygghet är också något som är ­väldigt attraktivt.

”Så himla kul”

Vad tror du ”Svenskjävel” innebär för dig?

– Det har varit så himla kul att ­jobba med den, så jag har verkligen fått mersmak. Så jag hoppas få göra mer film, helst film där jag får bidra med lika mycket själv, annars kommer det att kännas som att vara på bantningsdiet.

Du känns inte som någon som vill göra en biroll i en random deckare, eller..?

– En gång fick jag en förfrågan som var så här: Vill du vara med i den här deckarfilmen, det är två ­inspelningsdagar, du kanske kommer att få säga någonting andra ­dagen. Jag menar inte att det är smutsigt att vara med i sådana sammanhang, jag är inte kinkig, vill ­inte bara göra huvudroller, jag kan vara med i en halv sekund, bara det är ­intressant.

”Helt sinnessjukt”

Okänd kan man förstås inte ­kalla Bianca Kronlöf för tidigare ­heller.

Efter Teaterhögskolan i Göteborg (2007–2011) fick hon uppmärksamhet för ett par år sedan för sina You­tube-videor där hon spelar ”Snubben”. Skarp humor om rasism och sexism. Tillsammans med lillasyster Tiffany har hon sedan gjort SVT Flow-serien ”Full patte” med liknande humor.

Ung snygg tjej med vass feministisk humor, du är väl som skräddarsydd för att få nättrollen efter dig..?

– Det är helt sinnessjukt att kvinnliga nyhetsankare som bara förmedlar nyheter, utan egna åsikter, drabbas av hat på nätet.

– I mitt fall … jag läser ­inte ­kommentatorsfält och googlar inte mitt namn på konstiga sidor. SVT lät oss gå en slags kurs om vi skulle bli ­utsatta. Det har faktiskt ­ändå gått rätt bra. Kanske för att vi också är vulgära och ­använder samma språk som nättrollen.

– Jag är jätteglad och stolt över att ett så litet projekt som ”Full ­patte” har exploderat och fått så många ­reaktioner. Det finns de som skrivit att jag är äcklig och dum och att de inte vill ­ligga med mig. Men det är betydligt mer kärlek än elaka ­saker.

Bianca om ...

… nästa säsong av ”Full patte”:

– Vi skriver manus nu. Spelar in i april och det sänds i höst. Då ska också Tiffany och jag, Thom Gisslén som skriver musiken, och två andra musiker, ut på turné med Riks­teatern med ”Slå pattarna i taket”, en ­svenversion av tv-programmet. Just nu har jag en väldigt romantisk bild av att åka runt i en turnébuss.

… egna teatergruppen Gruppen:

– Elin Söderquist, Nina ­Haber och jag gick Teaterhögskolan ihop och började göra egna grejer. Vi är alla med i norska filmen”Verden venter”. ­Regissören Mariken Halle gick på Filmhögskolan i Göteborg. Vi spelar tre svenska servitriser i Oslo, men filmen är inte alls som ”Svenskjävel”. Mer en konstfilm. I juni har vi premiär på Stockholms Stadsteater med vår föreställning ”Gruppen kartlägger den svenska teatern!”.

… likheterna med Alicia Vikander:

– Jag tycker själv vi är lite lika. En gång har jag fått beröm för hennes arbete. Jag praktiserade på Göteborgs Stadsteater. En kvinna på parkeringsplatsen utanför stod och rökte. Så började hon applådera när jag närmade mig: ”Du var fantastisk i filmen”, sa hon. Sedan insåg hon att jag inte var Alicia och tyckte alltihop var ­väldigt pinsamt.

Stunder när Norge & Sverige möts

Ylvis. Bröderna i humorduon Bård och Vegas Ylvisåker försöker verka kaxiga. Det kanske de har rätt att vara, nu när de har uppträtt i Globen och varit mellanakt i ­Melodifestivalen. Men hur mycket de än skämtar om Sverige är deras mindervärdeskomplex tydligt.

Skavlan. Sveriges mest populära talkshow-värd är inte svensk. Han är norsk och heter Fredrik Skavlan. Men det går ­inte riktigt att vara ilsken över det, för han är ju så ­genomsympatisk. Dessutom delar Skavlan sin tid ­mellan ­Oslo och Stockholm.

Robyn. Norge älskar Robyn. Och Robyn verkar älska Norge tillbaka. Sångerskan är oerhört populär i vårt västra grannland. Under flera år har Robyn dessutom sam­arbetat med norska elektroduon Röyksopp.

Stig-Helmer och Ole. En prylgalen vägledare med en förtjusning för damer och ett varmt leende. Norge visar upp sig från en av ­sina mer trevliga sidor i form av Ole Bramserud i ”Sällskapsresan”-filmerna.

Följ ämnen i artikeln