Här är dansen du behöver lära dig inför Eurovision

Storfavoriten Francesco Gabbani från Italien lär dig stegen

Publicerad 2017-05-13

KIEV. Det kan bli en italiensk seger i Eurovision för första gången sedan 1990 - tack vare en gorilla.

Men för storfavoriten Francesco Gabbani är den utklädda dansaren mer än en gimmick.

– Den är ett sätt att visa att i slutändan är vi alla bara nakna apor, säger han.

– Namaste! Alé!

Eurovision-fansen ropar med varje gång italienska Francesco Gabbanis ”Occidentali’s karma” spelas.

Låten har varit storfavorit i Eurovision song contest ända sen den tog hem segern i italienska San Remo-festivalen i början av februari.

Sedan dess har musikvideon visats hissnande 113 miljoner gånger på Youtube.

Dansande gorilla

Tidigare i veckan valde flera stora spelbolag att sänka oddsen för italiensk seger till rekordlåga en gånger pengarna. Det vill säga att man inte får ett enda öre tillbaka, mer än det man satsat, om ”Occidentali’s karma” vinner.

På scenen ikväll hamnar en dansande gorilla i fokus, med dansen som alla Eurovision-fans redan lärt sig. När Nöjesbladet träffar honom i Kiev har han precis lärt ut stegen till en samling av fans och press.

– Händerna i luften och på åtta takter. Börja med armarna till höger, sen vänster, sen höger, sen vänster. Och på det fjärde så lyfter du ditt högra ben.

Fansen skrattar och följer med.

– Fortsätt med armarna, fem, sex, sju, och på åtta lyfter du istället ditt vänstra ben.

Fansen kämpar. Det är krångligare än det ser ut, när benen och armarna inte hänger ihop.

Inspirerad av antropologisk bok

Men för Nöjesbladet betonar Francesco Gabbani att låten har ett allvarligt budskap, trots den dansande gorillan. Texten driver med folks ytliga fascination för österländsk kultur och försök att anpassa det till vårt västerländska samhälle. Idén fick han efter att ha läst zoologen och antropologen Desmond Morris berömda bok ”The naked ape”.

– Gorillan är ingen gimmick. Den är ett sätt att visa upp det som Desmond Morris säger i ”The naked ape” att i slutändan är vi alla bara nakna apor, säger han.

Fotnot: ”The naked ape” gavs ut i svensk översättning 1968 under titeln ”Den nakna apan: en zoologs studie av människan som djurart”