Beskedet från EBU: Gränsen är nådd

Isländska Hatari riskerar bli utslängda från Eurovision – fortsätter ändå provocera

Publicerad 2019-05-14

Isländska Hatari riskerar att kastas ut från Eurovision song contest och diskas.

Tävlingens högsta chef Jon Ola Sand har gett dem en varning.

– Han sa till oss mycket tydligt att vi har nått gränsen för EBU:s tolerans, om vi inte redan passerat den, säger bandets sångare Matthías Tryggvi.

Följ ämnen
Israel

De har utmanat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på isländsk kalsongbrottning över sina olika åsikter om Palestina och har passat på att besöka Hebron på Västbanken under sin Eurovision-vistelse.

Men nu hotar EBU att diskvalificera det isländska bandet Hatari om de inte slutar med vad Eurovision-arrangören anser är politiska utspel under tävlingen. I ett möte förde den högsta Eurovision-chefen Jon Ola Sand fram kravet för att Hatari inte ska bli utkastade från tävlingen.

– VI har träffat Jon Ola Sand och han sa till oss mycket tydligt att vi har nått gränsen för EBU:s tolerans, om vi inte redan passerat den, när det gäller politik, säger bandets sångare Matthías Tryggvi.

Fortsätter provocera

Under en presskonferens i torsdags förra veckan sa Hatari att de tyckte att bandet klarat av att hålla sig på rätt sida gränsen och att det också var EBU:s åsikt, men nu har det alltså ändrats.

Samtidigt fortsätter Hatari att utmana Eurovision-ledningen, genom att markera vad de får och inte får säga när de är på officiell Eurovision-mark. När Nöjesbladet fick en pratstund med bandet på det officiella feststället Euroclub blev den humoristiska provokationen tydlig.

Vad har er låt för budskap?

– Jag skulle självklart vilja säga att låten är en dystopi och en varning i sig själv över vad som skulle hända om vi inte älskar varandra, men jag är orolig för att det svaret skulle kunna tolkas som politiskt vid den här tidpunkten och tävlingen är opolitisk så jag väljer att inte säga det just nu, säger Matthías Tryggvi.

”Kan inte bekräfta”

Är ni oroliga över det faktum att folk betraktar er låt och nummer som ett politiskt ställningstagande?

– Vi försöker att inte blanda in våra känslor av politiska skäl, men vi kan säga att generellt så löper vårt deltagande på enligt vår plan, men om vi skulle gå in på mer detaljer så är vi rädda för att som representanter för det isländska tv-bolaget så vore det på gränsen om inte över gränsen när det gäller politik.

Ni har besökt Hebron, hur kändes det?

– Vi kände mycket saker, det var en bra fråga som du ställer och jag tackar för det. Det var ögonöppnande, men jag kan inte bekräfta om det var ögonöppnande ur en politisk synvinkel eller inte. Jag är rädd att mitt svar skulle tolkas på ett högst politiskt sätt så jag måste avstå från att svara här när vi är på ett officiellt Eurovision-event.

Inspirerad av BDSM

Då lämnar jag det ämnet och frågar istället hur ni skulle beskriva er som band?

– Jag skulle gärna berätta för dig att vi är en prisvinnande antikapitalistisk performance art-grupp inspirerade av BDSM- och antiauktoritär dystopisk estetik, men det skulle så klart kunna tolkas som ett högst politiskt uttalande vid den här tidpunkten eftersom vi representerar det isländska tv-bolaget så jag avstår från att svara i mer detalj.

Hatari tävlar i Eurovisions första semifinal, tisdag 14 maj, med låten ”Hatrið mun sigra”.

Missa inte en enda viktig Eurovisionnyhet - följ ”Vi som älskar schlager” för absolut bästa kollen