Jan Johansen ratades av SVT – i 17 år

Stor intervju med Mello-reserven om alkoholismen, cancern – och varför han inte pratat med Thorsten Flinck

Publicerad 2020-02-08

GÖTEBORG. Det är hans femte gången i Melodifestivalen varav andra gången som reserv.

För Nöjesbladet berättar Jan Johansen om hur hans tidigare alkoholproblem får honom att ta till sig låttexten som var skriven åt Thorsten Flinck, om hur cancerdomen fått honom att lägga om sitt liv – och hur SVT gång på gång ratat låtar.

– Jag har skickat in låtar i många år, men det har inte varit någon som ringt tillbaks, säger han.

Ut med en lyktstolpe och cementblock och in med ett mickstativ. Så ändrar Jan Johansen, 54, i Thorsten Flincks, 58, scenshow när han hoppar in och framför den petade estradörens tävlingslåt i Melodifestivalen.

– Jag förenklade scenografin och tog in ett mickstativ istället. Som jag inte ska göra något speciellt med. Det blir inte något Lena Philipsson, jag ville bara ha ett stativ, det känns tryggt, säger han med ett skratt.

Jan Johansen under genrepet i Scandinavium.

Fått specialrep i Stockholm

Han har tvingats boka om spelningar för att kunna hoppa in i lördagens tävling och har också missat två dagars repetitioner jämfört med övriga artister, för spelningar tillsammans med ett storband som inte gick att flytta på.

I stället satte SVT in en extra repetition i Stockholm i början av veckan.

– Jag har gått all ledig tid och sjungit texten för mig själv som ett mantra. Och sen var vi i en lokal tillsammans med delar av produktionen där de filmade med några kameror. De behöver ju se på ett ungefär för att kunna sätta ljus för numret. De tvingas ju jobba lika snabbt som jag för att lösa det här.

Det blir femte gången Jan Johansen tävlar i Melodifestivalen. Vid debuten 1995 tog han hem segern med ”Se på mig”. Därefter tävlade han tre år i rad i början av 2000-talet. 2001 med ”Ingenmansland” och 2002 med ”Sista andetaget”, som också var en reserv, som valdes ut efter att en annan låt diskvalificerats. Sen igen 2003 med ”Let your spirit fly” i duett med Pernilla Wahlgren.

Fick flera hits i Mello – men sen ratades Jan Johansens låtar av SVT

Ratades av SVT – i 17 år

Sen tog det stopp. I 17 år. Men inte för att Jan Johansen inte längre ville vara med.

Trots flera succéer, där såväl ”Sista andetaget” som ”Let your spirit fly” blev hits både på radiolistor och schlagerdansgolv, ratades Jan Johansens inskickade bidrag gång på gång av Melodifestivalens jury och redaktion. Bland annat har han skickat in låtar skrivna tillsammans med Camilla Läckberg, 45.

– Jag har skickat in låtar i många år. Skrivit lite själv och tillsammans med andra. Jag och Camilla skickade nog in en av våra låtar, men det har inte varit nån som har ringt tillbaks. Jo, kanske några gånger som det har varit lite på gång. Jag har inte haft ett skivbolag på länge och jag vet inte hur hårt andra låtskrivare jobbar med skivbolagen för att de ska få in sina bidrag. Jag har bara skickat in. Men nu var det ett par år sedan.

Känns det nesligt att du ratats när du skickat in låtar, men nu kommer SVT och ber om din hjälp i sista minuten?

– Jag förstår vad du menar, men det känns bra att jag får vara med. Vi får alla hjälpa varandra i såna här situationer. Det känns bra att de frågade mig, för det är inte lätt att kliva in och göra såna här grejer, men efter lite betänketid så kände jag att de behöver någon som gör det här nu och då kan jag göra det.

Därför har han inte pratat med Flinck

Har du pratat med Thorsten Flinck om det?

– Nej, jag har inte hunnit prata med honom och om jag ska göra det så får det ske efter. Nu måste jag fokusera på mitt framträdande, jag vill inte ha med mig så mycket upp på scenen som jag tänker på. Jag vill vara i min lilla bubbla och göra den här låten så bra som möjligt. Det är en jättefin text, poesi. Jag vill göra den korrekt, så det blir bra.

Jan Johansen fick höra låten för första gången i fredags förra veckan. Han erkänner att han inte omedelbart kände att det var en låt som han kunde göra till sin. Men ju mer han har satt sig in i texten, som handlar om att hamna på botten och ta sig upp igen, har han tagit den till sig. Han relaterar det själv till att han lever som nykter alkoholist sedan hösten 2008.

– Ja, det är drygt 11 år sen. Det relaterar lite grann till den här texten som jag gör till min nu. Jag vet lite grann om att nå botten och ta sig upp igen. Hur man ger upp, kapitulerar. det gjorde jag för 11 år sen när jag slutade med alkoholen. Det är också därför som de här chanserna kommer till mig. För att jag mår på ett annat sätt och är på ett annat sätt, säger han.

Var det så du kunde göra låten till din egen?

– Jag kände inte det från början. Jag måste känna in texten. Men nu ser jag de här textraderna som mina. Väldigt mycket så. Den känns mycket mer som att den handlar om mig. Just att man når botten för att sen ta sig upp. För mig kom den vändningen för 11 år sen och det har gått väldigt bra faktiskt.

Har du varit nära återfall någon gång?

– Nej, faktiskt inte. Jag var i början mer orolig över vad andra skulle tycka, men det har löst sig efterhand och det känns väldigt bra.

Jan Johansen efter fredagens genrep

En annan livsvändning kom 2015 när Jan Johansen uppmanades att undersöka en hudförändring på ryggen som börjat klia. Läkare opererade bort hudfläcken och kunde konstatera att han drabbats av elakartad hudcancer.

– Han bad mig att sätta mig och då bröt jag ihop för jag förstod att det var illa. Läkaren sa att det var malignt melanom, men de var övertygade om att de fått bort den i tid så att den inte spridit sig. Jag hade kommit in i sista sekunden.

Efter cancerbeskedet: ”Man är inte odödlig”

Sedan dess har han lagt om livet.

– Jag kan inte sola. Ska jag bli brun så får det vara med sprej och sånt. Även om jag är friskförklarad nu så är jag väldigt känslig för att få det igen. Jag får hålla mig i skuggan och smörja in mig.

Men det är inte bara solen som Janne, som vännerna kallar honom, tänkt om kring.

– Man är inte odödlig. Jag känner att jag gärna vill vara med ett tag till så jag tänker på hur jag lever. Det gäller att ta till vara på livet, inte vänta på att göra saker, man får göra dem nu.

Har du börjat göra det?

– Ja, förut kunde jag ibland hänga med på saker för att vara schyst, men nu styr jag upp mitt liv mycket mer utifrån vad jag själv vill och vad min fru Jenny vill. Det är vår tid nu, men den är inte för alltid. Vi träffades ganska sent i livet, bara för fyra år sedan, så vi har ju liksom inte hela livet framför oss. Därför måste vi ta vara på tiden.

PODD Det händer med alla pengar runt Melodifestivalen

I dagens Aftonbladet pratar vi om ekonomin kring Melodifestivalen. Varför är SVT så hemliga med att redovisa kostnaderna och hur påverkar det att skattebetalarna bidrar till tävlingen? Gäster är Mikael Törnwall, reporter på Svenska dagbladet som granskat ekonomin och Tobbe Ek, reporter på Nöjesbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen