Regeländringen ska rädda Melodifestivalen

Källor: Så vill SVT stoppa sabotagen mot tävlingen

avTorbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

ÖRNSKÖLDSVIK. Källor till Nöjesbladet: SVT vill ändra reglerna.

Med nya bestämmelser ska Melodifestivalen kunna räddas från fler sabotage.

– Efter varje säsong summerar och analyserar vi årets program. Då ser vi även över regelverket och gör eventuella justeringar, säger Christer Björkman.

Ett flertal låtläckor har skakat artister, skivbolag och Melodifestivalens redaktion.

Enligt vad Nöjesbladet erfar planerar därför SVT och tävlingsproducenten Christer Björkman att ändra tävlingsreglerna för att en gång för alla få stopp på sabotagen mot Sveriges största tv-program.

Det som, enligt uppgifter till Nöjesbladet, diskuteras är en ändring av reglerna som bestämmer när låtarna som tävlar i Melodifestivalen får släppas till streamingsajter och radiokanaler.

Kan stoppa upprepade haverier

Det skulle kunna råda bot på de senaste veckornas upprepade haverier där låtar som Jessica Anderssons ”Party voice” och Benjamin Ingrossos ”Dance you off” spridits via bland annat en social nätverkssajt i Ryssland och en delningstjänst på Nya Zeeland.

Enligt Nöjesbladets uppgiftslämnare driver skivbolagen som drabbats av låtläckorna på för att reglerna ska ändras inför nästa års tävling.

– Ja, det pratas mycket om det nu, säger en person med god insyn.

– Ja, vi har tagit upp det. Just nu är det mest informellt att det behövs en ändring, bekräftar en skivbolagskälla.

– Efter årets tävling kommer vi att ha utvärderingsmöten med SVT och då är det här en av de saker vi kommer att ta upp.

Björkman: ”Ser över regelverket”

Ett av de mest troliga förslagen till regeländring är, enligt Nöjesbladets källor, att tillåta att varje veckas tävlingslåtar släpps till streamingsajter i samband med att pressen får höra låtarna på onsdagskvällen, eller möjligen dagen därpå.

Ett annat av förslagen som finns på SVT:s bord är att samtliga veckans låtar släpps direkt efter sändningen respektive lördag.

Ett tredje förslag skulle vara att samtliga låtar släpps i förväg, som i många andra länder.

– Men då försvinner överraskningsmomentet och förväntningarna som är en så viktig del i Melodifestivalen så det är minst troligt, säger en källa.

Christer Björkman vill inte kommentera de konkreta förslagen som enligt Nöjesbladets källor är aktuella, men hälsar via sms:

– När det gäller reglerna har vi ju dem för att göra tävlingen så rättvis som möjligt och för att det ska fortsätta att vara spännande. Efter varje säsong summerar och analyserar vi årets program. Då ser vi även över regelverket och gör eventuella justeringar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM