Per Gessles hemliga dans-succé

60-årspresent: Album med Mono Mind

Uppdaterad 2019-02-18 | Publicerad 2019-01-10

Mono Mind har haft internationella framgångar med sina tre singlar. Legat på listor i USA. Nominerats till pris i Frankrike.

Nu släppts ett album. Och det avslöjas vem som ligger bakom den elektroniska dansmusiken: Per Gessle.

– När jag märkte att ingen kände igen att det var jag som sjöng så föddes idén om ett coolt fiktivt och tecknat band med rötterna både i popkonst såväl som i pophistorien, säger Per Gessle. Hur kul som helst!

Nya albumet släpps på artistens 60-årsdag 12 januari och heter ”Mind control”. Sedan tidigare finns tre singlar. De har blivit hits på listor för elektronisk dansmusik. ”Save me a place” har flest spelningar på Spotify.

- Jag hade en idé om ett koncept med en, för mig, annan sorts popmusik. Jag ville göra något jag inte gjort förut. Jag ville utgå från en klassisk popådra men sedan skulle det hända saker omkring som jag garanterat aldrig gjort tidigare inklusive seriösa laborationer med min egen röst.

Hur ska du fira 60-årsdagen?

– Antagligen i hörlurar.

Några önskepresenter?

– Hahaha, nej tack. Men det vore kul med en svensk regering.

Favoritackord?

– Jag är barnsligt förtjust i maj7-ackord av någon anledning. Måste ha någonting med luften i Halmstad att göra.

Vilken av dina låtar är du mest stolt över?

– Oj. Omöjligt att svara på. De speglar så många olika skeenden av mitt liv. Jag gillar ”Honung och guld” som skrevs 1982. Jag gillar ”Queen of rain” från 1990. Jag gillar ”Tycker om när du tar på mig” som skrevs 2002. ””Allt gick så fort” kom till 2016 och betyder mycket för mig. Det finns många.

Några andra jämna årtal – vad har du för minnen? Det är 40 år sedan Gyllene Tider bildades i januari.

– Ja, otroligt eller hur? Vi kom från ingenstans, dvs Halmstad, och blev etta med första singeln ”Flickorna på TV2” efter att ha stått på scen bara sex gånger! Ofattbart. Gyllene Tider var och är ett fantastiskt litet popband som känns än mer unikt för varje år som går. Det är alltid en ynnest att spela med dessa glada gossar. Vore kul om det blev mer nån gång. Alla börjar väl peaka i livet snart?

30 år sedan ”The Look” blev USA-etta.

– Hahaha, helt galet! ”The Look” är en pigg trettioåring som föddes av att jag försökte lära mej programmera en synt. Roxettes resa har varit helt overklig. Herregud, vilka tripper vi fått vara med om. Supersorgligt att Marie blev sjuk 2002. Hon var helt magnifik under hela vår storhetstid.

20 år sedan ”Wish I could fly”. Ja, den här låten markerade en delvis ny stil för Roxette.

– Tidstypiska trumloopar, suggestivt riff, mycket stråkar och än en gång fantastisk sång av Marie. Den kommer från ”Have a nice day”-albumet som nog är min favoritplatta med Roxette.

15 år sedan succéturnén ”GT 25” som sågs av en halv miljon människor 2004.

– En fantastisk turné. Mycket kärlek från det svenska folket. Det är väl fortfarande den största svenska turnén någonsin? Just denna resan och Roxettes världsturnéer 1991-92 + 1994-95 är det mäktigaste jag upplevt i karriären.

10 år sedan Roxettes återkomst ”Charm school”.

– Marie gjorde oväntad comeback 2009 så året därpå ägnade vi åt att spela in ”Charm school”. Det var enormt tillfredsställande att kunna fortsätta jobba med henne efter allt hon gått igenom. Men det var samtidigt svårt att dra igång Roxette igen efter sju års tystnad. Det är en lång tid i musikbranschen.

Vilka konserter minns du med mest värme?

– Var ska jag börja? Sydamerika-turnén med Roxette 1992 var helt galen. Alla fotbollsstadium-gigs i Sydafrika 1995. Peking samma år var helt surrealistiskt. Att spela på Wembley i London var mäktigt. London är ju på något sätt popens huvudstad. Publiken i Australien har alltid varit sanslös. Den långa Rysslandsturnén hösten 2014 är ett varmt minne fast det var löjligt kallt utomhus hela tiden. Och Tyskland och Sydeuropa. Oj! Underbara människor överallt. Roxette har alltid haft världens bästa fans. Tre stycken Örjans Vall i Halmstad med Gyllene Tider 2004 var ofattbart coolt. Och Ullevi såklart. Jag slutar där för när jag tänker efter blir jag helt matt. Måste vara åldern!

Vilken är den bästa konsert du sett som publik?

– I modern tid så ligger nog Bruce Springsteen på Broadway bra till. En makalös historieberättare. Stones på Cirkus 2003 var overkligt bra och kan vara det bästa jag sett. Tom Petty & The Heartbreakers i London 1982. U2/BB King i Melbourne 1989. Bowie på Scandinavium 1976. Pugh Rogefeldt, Ola Magnell och Lucas Persson på Halmstad Teater i december 1974 var magiskt. Hep Stars i Karsefors 1966 förändrade mitt liv för alltid. Jag var sju år och blev helt förtrollad. Jag är nog det fortfarande.
Vem har du blivit mest starstruck av att träffa?

David Bowie i Lyon 1983. Han har betytt så mycket för mig. Lauren Bacall i New York gjorde mig ordentligt nervös. Bob Dylan var en utomjording. Gilbert & George var bedårande.

Vad gör du när du inte gör musik?

– Jag försöker skriva musik bara när jag verkligen känner för det så jag sitter inte och spelar eller komponerar varje dag. Däremot så ägnar jag mycket tid åt att skriva texter. Jag skriver om och reparerar hela tiden. Det mesta jag gör på dagarna har dock med musik att göra. Jag lyssnar mycket, analyserar, planerar och funderar. Ser mycket på Youtube och dessutom på film. Jag är en typisk ensamvarg som lever i min egen lilla bubbla. Trist, eller hur?

Du samlar konst och fotografier. Tar du själv några bilder?

– Ja, jag försöker leka smart fotograf emellanåt. Det är väldigt roligt och dessutom enkelt nuförtiden när man har så bra kameror i mobiltelefonerna. Alla kan bli konstnärer. Härligt.

Hur blev du fascinerad av Formel 1?

– Popstjärnor och racerförare hörde liksom ihop på 70-talet när jag var tonåring. Marc Bolan och Jackie Stewart. George Harrison och Ronnie Peterson. Alice Cooper och James Hunt. Det har alltid varit omöjligt att inte gilla Formula 1!

Är bilsport bäst att se i tv eller på plats?

– Man måste vara på plats för känslans, ljudets och doftens skull. Men väl i depån så tittar man på tv ändå. Det går ju inte att se hela banan annars. Bilsport är den perfekta tv-sporten.

Vad är kul med att äga flera bilar?

– Det vore väl trist att alltid äta samma mat?

Vilket är ditt favoritfordon?

– Fordon? Vilket hemskt ord! Jag gillar bilar och motorcyklar mest för designens skull. Jag älskar verkligen bilar från förr, gärna italienska. Dagens ”fordon” är oftast hemskt fula och alldeles för praktiska för mig.

Om du skulle dricka någon annans vin – vem skulle du välja?

– Oj, det finns massor av godis. Jag är väldigt förtjust i välgjord klassisk Bordeaux. Något gott från St Julien kanske? Leoville Las Cases?

Vad vill du göra som du inte har gjort?

– Det finns massor av låtar och projekt inom mig som inte poppat ut ännu. Jag vill gärna ta reda på vad det kan vara. Det finns också många platser jag skulle vilja besöka. Jag har rest över hela världen men inte sett speciellt mycket. Vi har oftast suttit inlåsta på hotellrum och i flygplatslounger. Jag skulle t ex vilja åka tillbaka till Japan och hänga lite mer i Italien. Och i Sydamerika. När sticker vi?

ANDRA ALIAS-MUSIKER

THE FIREMAN
Paul McCartney och Youth gav ut två album 1993 och 1998 utan att säga vilka som gjort musiken. 2008 kom tredje plattan och då trädde McCartney fram.

DI SMA UNDAR JÅRDI
Tomas Ledin skrev deras stora hit ”Snabbköpskassäörskan” under pseudonymen Jonas Moberg. Långt senare blev det känt att Ledin låg bakom låten.

CARAMBA
Ted Gärdestad och Michael B Tretow låg bakom bandet som fick en stor hit med ”Hubba hobba zoot zoot” 1981. Långt senare blev det känt vilka som gjort albumet.