Kungliga bröllopet anklagas för musikstöld

Publicerad 2015-06-16

Amerikansk musiker rasar

Jo, gospelfinalen på prinsbröllopet bar spår av en amerikansk komedi.

Men musikchef Stefan Forsberg slår ifrån sig kritiken från USA:

– Det här är gjort enligt konstens alla regler.

Sofia Hellqvist och prins Carl Philip under bröllopet.

En ny snackis var född när prins Carl Philips och Sofias vigsel i Slottskyrkan i Stockholm avslutades med en pampigt framförd gospeldänga.

Det handlar om ”Joyful, joyful”, som bygger på musik från Beethovens ”Symfoni nr 9”. Arrangemanget stod svenska Anders Neglin för – han som skapade ”Rederiets” signatur. Men många tv-tittare såg nog snarare Whoopi Goldbergs eller Lauryn Hills ansikte framför sig.

Kallar svensken ”skitstövel”

Den musikaliska inspirationen till bröllopets avslutning kommer nämligen från filmen ”En värsting till syster 2” (Sister act 2: Back in the habit).

I komedin från 1993 står amerikanen Mervyn Warren för gospelarrangemanget, och när han fick nys om den kungliga bröllopsglädjen blev han inte glad, utan rasande.

På Twitter skriver Warren såhär: ”Så, mitt arr av ”Joyful, joyful” framfördes på den svenska prinsens bröllop – men nån skitstövel kallad Angers Neglin tar äran”. Han får medhåll i ilskan från flera personer som tycker att låten var otroligt lik.

”Ingen grund för kritik”

Nu går Stefan Forsberg, chef för Kungliga filharmonikerna samt chef över bröllopets musikprogram, ut och försvarar Neglin, som han själv anlitade för uppdraget.

– Det finns ingen grund för Warrens kritik. Jag vet inte riktigt vad han har fått ta del av, men det här är gjort enligt konstens alla regler. Du har rätt att göra din tolkning av all musik som finns utgiven.

”Man blandar ihop”

Forsberg försöker inte mörka att scenen i ”En värsting till syster 2” fanns med i bakhuvudet:

– Den är ju känd och sjungs väldigt ofta. Så absolut finns formen som en förlaga. Men man kanske blandar ihop form och arrangemang här. Arrangemang är ju när man skriver stämmor till olika instrument. Det är det som Anders Neglin står som upphovsman till – inget annat.

De svenska musikerkollegorna har ingen plan på att reda ut saker och ting med Mervyn Warren.

Kommer ni gå vidare med kritiken?

– Nej, det kommer vi inte göra. Det finns inget case här. Men all heder till det fina arbete Warren har gjort. Han har visat hur man kan göra med Beethovens verk och har absolut varit en inspiration för oss.

Anders Neglin vill inte själv kommentera kritiken.