Hov1 får livet att kännas evigt

avNatasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Alexander Tillheden/Rockfoto
Dante Lindhe rappar och väcker känslor när gruppen framför singeln ”Hon dansar vidare i livet”.

KONSERT Det är en underdrift att kalla stämningen för explosiv. Hov1s utsålda konsert på Annexet kan spränga gränser.


Hov1
Plats: Annexet, Stockholm. Publik: 3500 (utsålt). Längd: 1 timme och 20 minuter. Bäst: Otroligt drag under "Gråzon, "Gift" och "Mandy Moore". Men "Hon dansar vidare i livet" och "Runaway bride" berör mest. Sämst: Har funderat på detta länge och helt förgäves.


Mycket har hänt sedan Hov1 stod i publikhavet på Emmabodafestivalen 2015 och lovade varandra att spela på samma scen året därpå.

De har fyllt Gröna Lund, tagit över hitlistor och släppt två album. De har vunnit en Rockbjörn och gjort P3 Guldgalan till sin när de kammade hem två tunga priser i år.

Men med mycket ros kommer ännu mer ris. Intervjun på P3 Guld där de agerade i solidaritet har gjort att de kallats för drygast i musiksverige. Deras dokumentärserie har hyllats för att ge en ärlig bild av killarna, samtidigt som gruppen kritiserats för att vara otrevliga mot sin omgivning.

I en nyligen gjord intervju med Dagens Nyheter förklarar Ludwig Kronstrand: ”Att vi ibland uppfattas som sura och bråkiga handlar bara om att vi vill leverera det bästa till alla fans och blir besvikna om något inte funkar kring något gig eller på en festival.”

Ambitionsnivån hos Hov1 är trots allt beundransvärt hög. Kvällens utsålda konsert är deras hittills största kvitto på det.

På storbildskärmen lyser månen upp Västerbron. Plötsligt står de där, studsandes kramar gruppen om varandra.

Det gör de ofta. De omfamnar varandra flera gånger när de hör publikens öronbedövande jubel. ”Jag är mållös”, säger Kronstrand. De fyra medlemmarna har ofta svårt att sluta le.

För det är mycket som är överväldigande. Särskilt kärleken mellan gruppen och deras fans. Publiken sjunger med i orden som väglett, förgyllt och format de senaste par åren av deras ungdom. Energin i låtar som "Gråzon", "Gift" och "Mandy Moore" får golvet under mig att skaka. Trots att jag står en bit bort från publikhavet måste jag hålla hårt vid pelaren bredvid.

Att säga att känslan i lokalen är explosiv är en underdrift. Den hade kunnat spränga gränser.

Om "Gudarna på Västerbron" utbrister Kronstrand:

"Det handlar inte om att vi känner oss som gudar eller att vi tror att vi är överlägsna".

Noel Flike fyller i.

"Men det handlar om det som händer just nu, ett ögonblick av odödlighet”.

För när Hov1 sjunger, fullkomligt synkade och alltid från djupet av hjärtat, känns livet evigt och alla dess problem överkomliga. Precis som de förbjudna tonårsfyllorna och svindlande förälskelserna.

Axel Liljefors Jansson tar fram gitarren och snart sjunger alla med i "Hon dansar vidare i livet", hjärtskärande om den första kärleken som tog slut och försvann. Vatten sprutar från taket och tårar nerför fansens kinder.

I kväll kan Hov1 omöjligt vara besvikna.


Hov1 spelar även i Göteborg 20/4 och Malmö 5/5.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Hov1

Musik