Petter är svensk hiphops pappa

avPer Magnusson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ErikByErik
Petter – 20 år efter debuten ”Mitt sjätte sinne”.

ALBUM En 44-årig fembarnsfars perspektiv är unikt i svensk hiphop.

Det är den största behållningen med Petters nya album ”Lev nu”.


Petter
Lev nu
Baba/Sony


HIPHOP När den omåttligt populära och superströmmade Lidingö-kvintetten Tjuvjakt uppträdde på Gröna Lund för två veckor sedan gästade Petter.

Strax innan Södermalmsrapparen kom in för låten ”Fyrverkeri” rådde nästan upplösningstillstånd på scenen.

Uppspelta blickar kastades mot kulissen.

Efter låten bad Tjuvjakt-medlemmen Jesper Swärd idolen att stanna kvar på scenen. Sedan berättade han storögt om hur han och en polare sjöng ”Så klart” på ”Småstjärnorna” på fritids.

Petter har blivit ett slags fadersgestalt för svensk hiphop. En genre som nu blivit så gammal att det finns 44-åriga rappare för unga att se upp till och som rhymar om vuxna saker. Där har Petter sin plats i dag, snarare än att vara ”den främste i ledet i svensk hiphops tjänst”, som ett pressmeddelandet försöker göra gällande. En fembarnspappas perspektiv är alltjämt unikt i sammanhanget.

På elfte albumet sätts tonen i den Oskar Linnros-producerade öppningen ”Tänd”, där Petter låter dottern Vita gästa. Han rappar vidare om ”stora påsar under ögonen” och om att förlora sin mamma. Det är både ärligt och gripande.

”Lev nu” sammanfaller med 20-årsfirandet av debuten ”Mitt sjätte sinne”, något som snappas upp i den Mwuana-gästade ”Petter 98”. Rapparnas respektive verser kontrasterar mot varandra i ett charmigt möte över generationsgränserna.

Mwuana: ”Jag känner mig som Petter 98/Det är min tur nu, mannen vinden har vänt.”

Petter replikerar: ”Nu är det tofflor och badrock/Svenne-liv, rockar koftor, har matblogg.”

När Petter refererar till sig själv som ”punkrock” i ”Kliv på!”, spåret med evige vapendragaren Eye N’ I, blir resultatet däremot en smula daterat. Samma sak i den Vargas & Lagola-gästade ”Lev nu dö sen”. Och ”Va mig själv” låter som en tveksam fortsättning på Lalehs låt ”Bara få va mig själv”.

Men de unga gästerna lyfter Petter. Mapei sjunger och rappar utmärkt. Madi Banja gör sina osvikligt naivistiska sångkonster med autotune.

Själv har Petter fortfarande full närvaro och verkar drivas av en sympatisk skaparlusta.

Eller möjligen av risotto och fingrogg, för att använda hans egna ord.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM