David Ritschard samlar ihop sin begåvning

Publicerad 2023-11-10

Musiken på David Ritchards nya album pendlar konstant mellan mörker och ljus.

ALBUM När David Ritschard samlar ihop sitt tredje album blir det ett lika gripande som underhållande nytt bevis på vilken säregen begåvning han är.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
David Ritschard
Detta har hänt
Universal


POP Efter den berömda kollapsen i ”Allsång på Skansen” i somras bokade David Ritschard av allt, för att fokusera på lugn, ro och återhämtning.

Samtliga planerade spelningar, bland annat som förband på hela Lars Winnerbäcks höstturné, ställdes in.

När det här albumet dök upp förra fredagen var det helt utan förvarning, utan förhandsutskick till pressen och i princip bara aviserat i Ritschards egna sociala mediekanaler. Sannolikt för att Björkhagen-croonern har för avsikt att ligga lågt ett tag till.

Titeln på David Ritschards tredje album lyder också passande nog ”Detta har hänt”, skrivet som en kvällstidningsbanderoll över en oskyldig bild från barndomen på omslaget.

Efter att ha lyckats med det svårslagna att svimma i tv på bästa sändningstid två gånger av två möjliga går det att förstå om Ritschard börjar känna sig som en seriefigur i medierna.

Men skivan handlar inte alls om detta. I stället samlar den ihop allt som 34-åringen har släppt sedan två år gamla genombrottsalbumet ”Blåbärskungen”, det vill säga de fem spåren från fjolårets ”Rockbotten”-ep, Alf Robertson-covern ”Hel och ren”, den uppdaterade Zacharias Topelius-visan ”Vid Roines strand” som Ritschard gjorde succé med hos Carina Bergfeldt, första maj-duetten ”Triumfera” med Lisa Ekdahl och sommarens utsökta singel ”Duplantis blues”.

Samt fyra nya låtar, varav ytterligare två covers.

”Löneslaven”, en duett där Sebastian Murphy från Viagra Boys för första gången sjunger på svenska, är en sentida Ola Magnell-låt som Magnell aldrig själv hann spela in men alltid gjorde live på sina sista turnéer. Kosmisk knegar-honkytonk som den kantstötta vokalistduon tar hand om med den äran.

Avslutningsballaden ”Nattvandrare”, med Amanda Werne från Slowgold på elektrisk gitarr och kör, är en 80-talslåt av vissångaren Dan Berglund som temporärt flyttar Ritschards urstockholmska universum till Göteborg. Men texten känns vald med stor omsorg, för de målande iakttagelserna av klass och människors försök till liv kunde mycket väl ha varit hans egna.

De två nya egna låtarna hörde jag i tidiga versioner hemma i David Ritschards vardagsrum vid en intervju i vintras och de var utmärkta redan då, men lyfter ytterligare i händerna på kompbandet Krokodiltårarna.

”Ingrid”, skriven med popduon Junior Brielle och Peter Morén, är en sordinerad ballad av en i dag sällsynt sort som doftar tidigt svenskt 70-tal, ”Svensktoppen” och två svartvita kanaler på tv:n. Ritschard sjunger om sig själv som ”kommunismens Beyoncé i en låt om hans bortgångna farmor, hon som fick honom att upptäcka ”Vid Roines strand” och den svenska vistraditionen.

Ännu mer klassisk visa i Cornelis/Fred Åkerström-skolan är ”Fönster”, om än paketerad med svävande keyboards och skimrande pedal steel. En låt om självkänsla och självmedicinering där Ritschards säregna poetiska ådra verkligen skiner.

När materialet plockas ihop från så här många håll blir helhetsintrycket ofrånkomligen lite spretigare än på ”Blåbärskungen”. Icke desto mindre innehåller ”Detta har hänt” flera av David Ritschards allra starkaste låtar hittills, som också visar hur han fortsätter att tänja på ramarna för sitt eget uttryck utan att tappa det minsta i personlighet.

Med tanke på allt som har hänt får vi hoppas att han inte stressar tillbaka till scenerna, men när det väl sker bäddar de här låtarna onekligen för en potentiellt storstilad återkomst.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook, Instagram, X och Spotify för full koll på allt inom musik