Hov1 gör en rörande topprestation

avNatasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: MARCUS ERICSSON
Hov1 på Lollapalooza i Stockholm.

LOLLAPALOOZA Hov1:s festivalspelning präglas av en enorm kärlek.

I kväll lämnar gruppens gemenskap ett gripande avtryck.


Hov1
Plats: Bay Stage, Lollapalooza, Stockholm. Publik: Ett stort folkhav av trogna fans. Längd: En timme. Bäst: ”Ma chérie” och ”Hon dansar vidare i livet”. Sämst: Inledningen är någorlunda seg sett till resten av spelningen.


”Det är vi som är Hov1. Vi är fyra idioter som uppmuntrat en hel generation till att sparka sönder backspeglar”, säger Ludwig Kronstrand.

I fjol släppte gruppen en av årets bästa svenska låtar om krossad kärlek. Men textraderna ”Hon dansar vidare i livet/Jag sparkar backspeglar på vägen hem” skapade oro i sociala medier och gruppen anklagades för att uppmana till vandalism.

Reaktionerna var snarare ett kvitto på Hov1:s otroliga genomslag bland svenska ungdomar i dag. Deras vemodiga sånger om att leva med hjärtat itu har skänkt tröst till, ja… en hel generation.

På skiva är gruppen som bäst i ett lugnare tempo. Ju fler känslor som får ta plats, desto starkare avtryck.

Men flera låtar från det senaste albumet – som ”Fri”, ”Dö ung” och titelspåret ”Vindar på Mars” – har svårare att nå fram live.

Undantaget är ”Ma chérie”.

Ludwig Kronstrand, Noel Flike och Dante Lindhe står tätt ihop. De är fullkomligt synkade och rappar från djupet av hjärtat. Axel Liljefors Jansson lämnar mixerbordet och gör dem sällskap med gitarren över axeln.

Visst, sången är bitvis skakig och det finns stunder då gruppen förlitar sig på förinspelningar.

Men i Hov1:s fall spelar sångprestationen mindre roll.

I kväll är det i stället deras gemenskap som berör när de byter leenden och omfamnar varandra till fansens jubel.

Glädjen smittar av sig. Publiken bildar en jubelexplosion under ”Gift” och skapar öronbedövande allsång i ”Auf wiedersehen”.

Och ”Hon dansar vidare i livet” låter extra vacker just i kväll. Tusentals krossade hjärtan kommer samman när hela Lollapalooza sjunger om den stora kärleken som försvann.

Två unga tjejer sitter i gräset och torkar bort varandras tårar.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM