Bo Sundström: ”Förtvivlad utav tanken”

Publicerad 2015-11-19

Bo Kaspers Orkester-stjärnans vän tackade nej till giget på Bataclan i Paris

Tillfälligheter kan vara skillnaden på liv och död.

Bo Sundström, 54, frontfigur i Bo Kaspers Orkester, kunde ha mist en vän i terrorattackerna i Paris ifall denna hade tackat ja till ett jobb.

– Jag blir förtvivlad utav bara tanken att min vän skulle ha varit där, säger han till Nöjesbladet.

När Bo Kaspers Orkester stod på en scen i Norge i söndags ville gänget hålla en tyst minut för offren i Paris. Bo Sundström drog kopplingar till Anders Behring Breiviks dåd i ett mellansnack.

– Jag påminde publiken om att Norge hade varit med om det här traumat, en terroristattack som det också var. De var bra med att möta händelsen med öppenhet och en omsorg om sig själva, och vad vi faktiskt har. Det är annars lätt att ett land sluter sig och blir aggressivt. Jag påminde att det var fruktansvärt det som hände i Norge, och sa att de skötte det jävligt bra, säger Sundström.

”Kunde ha stått där vi spelade”

Häromdagen hade det kunnat gå illa för en av hans vänner. Ifall denna hade tackat ja till ett jobb som ljudtekniker åt Eagles of death metal.

Det skulle troligtvis ha fört honom till den utsålda konserten på Bataclan i Paris den 13 november.

– Klart man är förtvivlad över hur man tänker när de går in på en rockkonsert och mejar. En av våra ljudtekniker tackade precis nej till att ta det giget, säger Bo Sundström till Nöjesbladet.

– Jag blir förtvivlad utav bara tanken att min vän skulle ha varit där. Man blir verkligen som en familj när man jobbar tillsammans. Nu är han istället ute med ett annat amerikanskt gäng, fortsätter han.

Ett liknande "tänk om"-scenario kunde ha drabbat Bo Kaspers Orkester 2010. Den 11 december spelade gänget inne på NK. Samma dag som en man sprängde sig själv på Bryggargatan i Stockholm.

– Han kunde ju lika gärna ha stått där vi spelade, säger Sundström.

Spinner i huvudet

Sundströms syn på attacken mot Bataclan är dock inte att det är ett specifikt angrepp mot den konstform han sysslar med.

– Jag tror att de bara letade efter en plats där det fanns mycket folk. Det där hade kunnat vara en annan typ av folksamling. Men det har jag ju egentligen ingen aning om så klart, säger han.

Ännu hellre pratar Bo Sundström om bandets turné. Drygt 40 datum, utöver Sverige åker de också till Norge, Danmark och Finland. På grund av mycket helgjobb har Sundström inte ens hunnit se årets omgång av ”Så mycket bättre”.

– Innan turnéstart vaknar jag mitt i natten och så spinner det i huvudet, "ska den låten ligga där, eller ska vi flytta den dit istället?". Man kan sabba en konsert genom att låtarna ligger fel, säger han. Han har dock inte missat uppmärksamheten kring Niklas Strömstedt och låten ”Lyckolandet”.

– Han är inte den förste som har politiska texter i ett sådant där sammanhang. När jag var med hade Ken och Ulf Dageby också texter med politiskt innehåll. Det kanske är för att Niklas Strömstedt är Niklas Strömstedt att det blev så stor uppmärksamhet. Ingen hade varit förvånad om Mikael Wiehe gjort samma sak, men det här är annars inte Strömstedts aura. Men varför inte göra som Strömstedt gjorde?