Svenskarna som kan vinna Grammys i natt

avLinn Elmervik

MUSIK

Max Martin och Tove Lo nominerade till priset

1 av 7
Max Martin.

På med glitterstassen och fram med popcornen!

I natt går världens största musikgala Grammy Awards av stapeln - och flera framgångsrika svenskar har vinstchans.

Det är den 58:e upplagan av Grammy Awards som hålls på Staples Center i Los Angeles i natt. Och det är ett bra år för det svenska musikundret. Sex svenskar har chans att kamma hem priser på den prestigefyllda galan.

Flest chanser har låtskrivaren och producenten Max Martin som är nominerad i sex olika kategorier.

Vann förra året

Tillsammans med sina svenska kollegor Johan ”Shellback” Schuster och Ali Payami är han nominerad till bästa låt för ”Blank space” med Taylor Swift respektive ”Can't feel my face” med The Weeknd.

Han kan också vinna bästa album för Taylor Swifts ”1989” och The Weeknds ”Beauty behind the madness”.

Oavsett utgång i kväll är Max Martin, som egentligen heter Martin Sandberg, redan en prisad Grammy-vinnare. Förra året tog han hem pris som bästa producent, icke-klassisk musik, för samarbetet med bland andra Katy Perry och Taylor Swift.

Ghost och Galantis kan vinna

Vinstchans i natt har också Tove Lo som är nominerad i kategorin bästa låt för visuell media för sitt samarbete med Max Martin på Ellie Gouldings hit ”Love me like you do” från succéfilmen ”Fifty shades of Grey”.

Linköpingsbandet Ghost är nominerade i kategorin metal-låt för ”Cirice” och duon Galantis i kategorin bästa dans för ”Runaway (U & I)”.

Lamar har bäst chans

Grammy Awards blir ett stjärnspäckat kalas. För femte året i rad leds galan av rapparen och skådespelaren LL Cool J. Justin Bieber, Adele, Rihanna, Lady Gaga och Taylor Swift är några av världsstjärnorna som uppträder på galan.

Störst vinstchans av alla har rapartisten Kendrick Lamar som nominerats till hela elva priser bland annat årets album för ”To pimp a butterfly” och årets låt för ”Alright”.