Doug Seegers har aldrig låtit bättre

avHåkan Steen

Foto: BMG
Doug Seegers åkte till Kalifornien för att hitta sin fulla potential med producenten Joe Henry.

ALBUM Det fanns potential för magi i mötet mellan Doug Seegers och producenten Joe Henry. Och Sverige-favoriten låter tveklöst väldigt bra, även om alla låtar kanske inte känns odödliga.


Doug Seegers
A story I got to tell
BMG/Warner


COUNTRY/ROCK Yrket musikproducent ter sig inte sällan lite oklart. Men en bra producent är förmodligen främst människokännare. Någon som ser vem artisten verkligen är och lyckas skapa en atmosfär i studion som plockar fram det allra bästa ur såväl sångare som musiker och låtar.

Frågan som producenten Joe Henry alltid ställer sig i studion är ”How do I help an artist to feel fearless?”.

Henry har så exceptionella kvaliteter som producent att allt han gör blir värt att låna ett öra till. Så har det varit sedan han lyfte soullegenden Solomon Burke till oanade förtätade höjder med albumet ”Don’t give up on me” för 17 år sedan.

Efter sitt sagolika genombrott i ”Jills veranda” för fem år sedan har Doug Seegers hunnit släppa fem album i Sverige. Samtliga högst habil americana, om än ibland med känslan att den stora rösten och 67-åringens mäktiga historier nog kunde ha fångats ännu bättre.

Så på sin första internationella skiva paras han högst passande ihop med Joe Henry. Som inte sällan lyckas få Nashville-sångaren att komma närmare än någonsin i sina sånger om missbruk, vilsenhet och nytt hopp.

Seegers är fantastisk i livsvisa epos som ”Give it away”, ”White lines” (med självaste Jackson Browne som gäst) eller ”Life is a mystery”.

En del annat, som klacksparken ”Rockabilly bug”, känns mindre essentiellt. Och tanken på vilket album det kunde ha blivit om Henry fått plocka ihop de starkaste låtarna från alla tidigare skivor smyger sig ibland på.

Men Doug Seegers har tveklöst aldrig låtit bättre än här.
BÄSTA SPÅR: ”Life is a mystery”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


ARTIKELN HANDLAR OM