Albin Lee Meldau är som störst med små medel

avNatasha Azarmi

Foto: Pressbild
Albin Lee Meldau är en av deltagarna i den kommande säsongen av ”Så mycket bättre”.

ALBUM Ibland är Albin Lee Meldau överväldigande bra. Men på den ”Så mycket bättre”-aktuella sångarens debutalbum hämmas rösten av den onödigt stora produktionen.


Albin Lee Meldau
About you
Mayfly/Sony


POP Det var stort när Albin Lee Meldau släppte sin hyllade singel ”Lou Lou” för två år sedan. Sverige hade saknat en liknande röst, så djup och gränslös att den rymde en flod av känslor i varje ton.

Men på debutalbumet står i stället produktionen i fokus. Ibland är ljudbilden onödigt stor. Kraftiga trummor och skarpa synthar hamnar ofta i vägen för Meldaus stora stämma.

Den här gången har den 30-årige göteborgaren knutit ihop gamla influenser som Otis Redding och Al Green med samtida namn som Hozier och Paolo Nutini.

Jakten på en större och mer nutida ljudbild har delvis fått känslofloden att gå förlorad. Här saknas den råa inlevelse som fanns på ep:n ”Bloodshot” från i fjol.

Ibland funkar de generösa arrangemangen. Med sin oklanderliga melodi är ”The weight is gone” som gjord för de internationella hitlistorna. Det är knappast oväntat. Låten har Meldau skrivit tillsammans med den amerikanske låtskrivaren Jimmy Harry som tidigare jobbat med artister som Madonna, Pink och Kylie Minogue.

Och den explosiva refrängen i ”I need your love” är något av det starkaste som kommit från en svensk artist på senare år.

Men ”Lou Lou” förblir en av Albin Lee Meldaus största stunder. Det är här som sångaren visar upp sina starkaste egenskaper; djupet, känslan och rösten som tränger in och skapar ihållande gåshud. Han gör det så enkelt att känna med honom i hans enorma förtvivlan.

Likaså i öppningsspåret ”Before & after”. Det är rått, avskalat och magiskt när Meldau sjunger om kärleken som är på väg att ta slut: ”There’s a knot in my stomach/I can’t seem to shake/There’s a darkness each morning/That keeps me awake”.

Två år efter genombrottet fortsätter Albin Lee Meldau att vara som bäst med hjärtat på ärmen och bara gitarren i handen.
BÄSTA SPÅR: ”Lou Lou” och ”Before & after”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!

ARTIKELN HANDLAR OM