Medborgarbandet ett välkommet statement

Uppdaterad 2018-03-15 | Publicerad 2018-03-14

ALBUM Som samlat musikaliskt verk spretar Medborgarbandets ep måhända en del. Som politiskt statement fungerar den däremot utmärkt.

En popduo av rang: Nina Persson och Thomas Öberg.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Nina Persson, Thomas Öberg med flera
Medborgarbandet
Adrian/Border


POP Nyheten om artistkollektivet Medborgarbandet kom som en otippad, ljum vårvind.

Svenska artister är ju – hiphop-scenen undantagen – generellt dåliga på att samarbeta, om de inte tvingas samman för ansträngt öppenhjärtliga middagar på bästa sändningstid med fyrdubbla streams i potten.

Medborgarbandet – ett paraply för artister med skilda uttryck – startades av Nina Persson. Inspirationen kom från The Cardigans-sångerskans tid i New York, där hon var med i The Citizen Band, som gjorde föreställningar och turnerade när Barack Obama först valdes till president.

Centralt för projektet är scenföreställning ”Vinnaren tar allt”, som hade premiär på Hipp i Malmö förra veckan. Med sin mix av teater, talscener och cirkusinslag har den kallats allt från ”politisk kabaré” till ”nusvenskt spektakel”.

Nina Persson, Thomas Öberg och Moto Boy inleder denna femspårs-ep med ”Var ligger Sverige?”. En electropop-hymn som balanserar snyggt mellan lekfull satir och gravallvarlig dystopi med Nina Persson sällsamt på svenska.

”Ingen ska vara mörkrödd här, men vi har ljuset på hela natten ändå”, mässar Bob Hund-sångaren, lika typiskt naivistisk som skarp.

I ”Ligg lågt” – en cover på Hot Chips närsynta dansnummer ”Over and over” – får trion sällskap av Öbergs band !Regeringen och ”Bron”-skådespelaren Selma Modéer Wiking.

Kargt politiska balladen ”Jag står inte ut men jag slutar aldrig kämpa” framförs av Kristin Amparo, mest känd från Albin-hitten ”Din soldat”. ”BMF” (en förkortning för ”blodet måste flyta”) är en lyckad duett mellan Öberg och en av Sveriges bästa rappare Joy M'Batha.

Som samlat musikaliskt verk spretar ep:n måhända en del, även om framför allt Öberg fungerar som röd tråd. Och det är inte svårt att föreställa sig att musiken får ny schwung i en scenkontext.

Som politiskt statement fungerar ”Medborgarbandet” däremot utmärkt. Det finns en kraft i att musiken kommer ur en samlad trupp.

Begreppet medborgarbandet syftar på det osynliga och potentiellt kraftfulla band som finns mellan medborgarna i ett samhälle. Samma band som lösts upp i takt med att individuella Instagram-konton och privata köksrenoveringar blivit religion.

Medborgarbandet är en viktig påminnelse om att det inte alltid varit – och inte alltid måste förbli – så.