James TW skriver låtar utifrån andra

avErik Åberg

I kväll är han förband till Shawn MendesFryshuset i Stockholm

1 av 3 | Foto: Island Record
James TW är förband till Shawn Mendes på Fryshuset i Stockholm

James TW vill få alla att känna igen sig i hans låtar.

Därför skriver han inte bara utifrån sig själv, utan inspireras även av andras upplevelser.

– Då kan jag vara i någon annans skor och få nya upplevelser genom låten, säger han.

Han är den 18-årige britten som började med covers på Youtube, precis släppt sin första ep och är ikväll förband till artisten Shawn Mendes på Fryshuset i Stockholm.

James Taylor-Watts, eller James TW, förklarar känslan att vara på världsturné med en klyscha.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag har alltid velat åka ut på turné och nu får jag göra det som mitt jobb, säger han.

Innan han åkte ut i Europa för att möta publiken har han mest uppträtt på Youtube. Där spelade han in covers och lyckades bygga upp en skara fans.

– Jag började lägga upp videos när jag var 12 år. Och det tog fyra eller fem år innan jag hade över 10 000 prenumeranter, säger han.

Skriver om andra

Nu har han slutat göra andra artisters låtar och skriver sina egna i stället. Både utifrån sig själv men också från andra.

– Folk gillar att det inte bara handlar om mig. Jag tror de gillar att jag bryr mig om deras liv lika mycket som mitt eget. Det är galet när någon säger att de relaterar till något jag skrivit men inte upplevt själv, säger han.

Är det inte svårt att skriva om andras upplevelser?

– I början var det svårt. Men det kommer en tid då man bara skriver samma sorts låtar för att livet är likadanat hela tiden. Det var anledningen till varför jag började skriva om andra, mitt liv började bli tråkigt, säger han.

Låten ”When you love someone” är ett exempel. Den tror många handlar om James föräldrars skilsmässa, men kom till när han lärde barn spela instrument.

– Det var en 11-årig kille som fått reda på att sina föräldrar skulle skiljas innan de berättat det. Då tänkte jag på hur de skulle göra det på ett sätt som han förstod. Jag skrev låten så han kunde lyssna på den och må bättre, säger han.

Spelar i Sverige

Bara för några veckor sedan släppte James TW sin första ep ”First impressions”. Ikväll gör han sin första Sverigespelning som förakt till Shawn Mendes.

– Shawn har varit ett fan av min musik i ungefär ett år. Han kontaktade mig och sa att han gillade mitt arbete och ville träffas. Jag spelade för honom och hans team. Sen dess har han varit fantastisk mot mig och tagit med mig på sin världsturné, säger han.

Efter spelningarna i Europa väntar en turné i USA. Och i höst hoppas han kunna ge ut ett studioalbum. Men först ska James TW möta den svenska fansen på Fryshuset i Stockholm.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fryshuset

Youtube