Bråvalla-arrangören svarar på kritiken: ”Cynisk spekulation”

Publicerad 2017-07-02

Efter beskedet om att Bråvallafestivalen ställer in nästa år har kritik riktats mot arrangörernas säkerhetstänk.

Det har även spekulerats i huruvida en haltande ekonomi kan ligga bakom beslutet.

Nu svarar Bråvallafestivalens ägare och grundare Folkert Koopman:

”Påstå att vi använder våldsbrott som svepskäl för att inte göra den ett år är märklig och cynisk spekulation”, säger han i ett pressmeddelande.

Inför årets upplaga av Bråvallafestivalen lovade arrangören FKP Scorpio skärpt säkerhet. Festivalen satsade på upplysta områden och mer säkerhetspersonal, men lämnade också en uppmaning till besökarna att själva vara en del av att se till att allting fungerade.

Men såväl volontärer som festivalbesökare har vittnat om bristande säkerhet för Nöjesbladet, där man bland annat efterfrågat mer utbildad personal och bättre information.

Dessutom, i fjol gick arrangören Fkp Scorpio Nordic AB med 75 miljoner kronor i förlust, skriver SVT. Det har spekulerats i om det ligger ekonomiska skäl bakom beslutet om nedläggning.

I ett pressmeddelande besvarar Bråvallafestivalens ägare och grundare Folkert Koopmans kritiken och spekulationerna.

Om ekonomin

”Överlag har Bråvalla varit vinstdrivande. Vi förlorade väldigt mycket pengar på Hultsfredsfestivalen, och vi har tjänat pengar på andra festivaler och konserter. Detta är en bransch för de som håller ut, och du måste arbeta långsiktigt för att bygga någonting. Vi har haft och har fortfarande en långsiktig strategi med Bråvalla”, säger Folkert Koopmans i pressmeddelandet och fortsätter:

​”Självklart är det inte bra ekonomiskt sett att driva en festival som associeras så starkt med våld eller otrygghet. Men att påstå att vi använder våldsbrott som svepskäl för att inte göra den ett år är märklig och cynisk spekulation.”

Om publiktappet

Arrangörerna sålde i år 45.162 biljetter, ett tapp från förra året då strax över 50.000 personer besökte festivalen.

”Det kan ha flera anledningar men skulle också kunna bero till viss del på den negativa uppmärksamhet som Bråvalla fick under förra året. Det slutade handla om musik och handlade nästan enbart om brott och våld.”

Om säkerheten

”Det har varit och är vår största och viktigaste uppgift. Vi har långsiktiga samarbeten med Polisen, myndigheterna och med flera frivilligorganisationer. Vi har ändrat om festivalområdets utformning för att få bra publikflöden och bygga bort mörka hörn. Vi har byggt tio servicetorn som sprider ljus över festivalområdet och campingen och de är bemannade med personal som kan hjälpa till om något hänt. Poliser och säkerhetspersonal patrullerar över hela festivalen och i publikhaven. Vi har ett nära samarbete med polis och andra myndigheter som har sagt att de hittills är väldigt nöjda med festivalen.”

Om framtiden

”Vi har fortfarande långsiktiga planer för Bråvalla men just nu vet vi inte när eller i vilken form vi gör festivalen nästa gång. Men vi behöver analysera, samla krafter och ta nya tag.”