Bråvalla lägger ner efter konkurrentens kupp

Konkurrenten tog över datumet – nu lägger Bråvalla ner

Uppdaterad 2019-04-12 | Publicerad 2018-06-20

Ekonomiskt ansträngda Bråvallafestivalen tog paus efter mängder av anmälda sexbrott 2017.

Sedan tog konkurrenten över den vanliga Bråvallahelgen.

Nu berättar Bråvallafestivalen att de lägger ner helt.

Bråvallafestivalen tog paus efter mängder av anmälda sexbrott 2017.

Då tog de paus 2018.

För några veckor sedan komplicerades en eventuell comeback då jättefestivalen Lollapalooza att de gör en upplaga i Sverige, strategiskt placerat under den vanliga Bråvallahelgen.

Redan vid beskedet konstaterade Nöjesbladets musikexpert Markus Larsson att det skulle innebära svårigheter för Bråvallafestivalen.

”Där Bråvalla kämpar med sitt dåliga rykte är Lollapalooza en nyhet med ett större publikt upptagningsområde och bekvämare kommunikationer mitt i Stockholm. Det är inga goda nyheter för Bråvalla”, skrev han då.

Nu meddelar arrangören bakom Bråvalla att man lägger ner för gott.

– Värsta konkurrenten blockerade ytterligare möjligheterna att arrangera en stor och bred festival med stora artister, säger Markus Larsson nu.

”Bättre att sätta punkt”

”Efter fem festivaler, 250 000 besökare, 349 artister och otaliga minnen för livet vill vi tacka alla er som dansat, skrattat och levt Bråvalla. Det är för just er vi har gjort den här festivalen”, skriver de i ett inlägg på Instagram.

De nämner dock inte Lollapalooza i meddelandet.

”Det finns många orsaker bakom det här svåra beslutet. Framför allt handlar det om saker som att boka de artister ni allra helst vill se och samtidigt se till att alla får den bästa möjliga upplevelsen under festivalen. Vi vill inte göra något som vi inte till hundra procent vet kommer att leva upp till era höga förväntningar. Då är det bättre att sätta punkt och blicka framåt”, skriver man.

Paus på grund av sexövergrepp

När ansvariga för Bråvalla efter förra årets festival beslutade att musikfesten skulle ha ett uppehåll under 2018 hävdade grundaren att det var på grund av de många sexövergrepp som anmälts under festivalen.

– Jag har fått nog. Våld dödar festivalupplevelsen, kärleken till musik och framför allt skadas människor, sa Bråvallagrundaren Folkert Koopmans i ett pressmeddelande då.

Samtidigt hade företaget bakom Bråvalla, FKP Scorpio, gått med brakförlust i flera år. Nöjesbladets granskning visade att de två bolagen FKP Scorpio Sverige AB, samt moderbolaget FKP Scorpio Nordic AB mellan 2011 och 2015 gått med drygt 104 miljoner kronor, respektive närmare 131 miljoner kronor, i förlust.

Följ ämnen i artikeln