Gå ned i vikt och bli åtråvärd – i ”Biggest losers” värld

”Biggest loser”.

Tjock, ful och olycklig eller smal, snygg och glad. I ”Biggest loser”-världen är gamla klyschor märkligt okontroversiella.

”Vilken jävla tjockis!” utbrister Viktor, vinnare av årets ”Biggest loser”(TV4/Sjuan), när han i finalen konfronteras med en gigantisk bild av sig själv från invägningen sex månader tidigare. Goran berättar att han inte är den ”negativa personlighetstypen” längre, han är ”sprudlande glad” och numera får hemma­vinnaren Pernilla ofta komplimanger som det syns att sambon ”verkligen menar”, han säger att hon ”blivit en skönhet” och de ska gifta sig. 

Hur mycket programmet än hamrar in att vikt främst handlar om hälsa är människosynen fortfarande märkligt skev. Visst säger deltagarna att de längtar efter att orka mer och må bättre, men när de ger uttryck för sitt djupaste självförakt handlar det om utseende. De vill inte vara ”jävla tjockisar” längre. Rimligt, med tanke på hur världen ser ut.


Utan att deltagarna menar det får självhatande ”tjockis”-kommentarer samhällets förakt mot överviktiga att framstå som fullkomligt sansat och i förlängningen legitimt. När Viktor spyr galla över sitt gamla jag är det en naturlig reaktion, men samtidigt ett slag mot alla som fortfarande ser ut som honom. I tider av kroppsaktivism på sociala medier, där mossiga utseendenormer ifrågasätts, känns detta okommenterade dömande av yta märkligt gammaldags.

Men vem orkar egentligen ta en dokusåpa på fullt allvar längre? Det som i början upprörde med ”Biggest loser”, ”Paradise hotel” eller ”Robinson” känns numera skrattretande naivt. Man vänjer sig, som Kjell Höglund skaldade. Lekens skådespelare vet hur de ska agera. I ”Biggest loser” handlar det om att visa upp sin ”skämmiga” kropp utan t-shirt på en våg, låta sig hunsas av muskulösa tränare och lockas med godis och fet mat. För att inte tråka ut tittarna behövs nya skruvade vändningar, en andra chans i ett revansch-hus där man kan kämpa sig tillbaka till ordinarie ”Biggest loser”. Viktminskning och en rak, begriplig utröstning är inte längre nog.


Årets säsong hade programmets hittills tyngste (Micke 238 kg) – och yngste. 17-årige Ibrahims historia av depression och självmordsförsök är hjärtslitande, samtidigt får just åldern varningsklockor att ringa. Det är knappast bus­enkelt ens för vuxna att greppa konsekvenserna av att delta i en dokusåpa och lämna ut sig så totalt. Produktionsbolaget Meter och TV4 har inget ädlare uppdrag än att göra bra tv som ska locka många tittare.

Efter decennier av realitymarinering är det lätt att bli avtrubbad. Alla sitter ju där, till synes lyckliga och många kilo lättare, i finalen. Vem är jag att döma deras glädje? Deltagarna har enligt en strålande nöjd soldoktor Mikael Sandström minskat risken för sjukdomar och tidig död rejält. Varför inte bara acceptera programmets enkla, tydliga recept på ett lyckligt och vinnande liv?

Skärp dig, gå ned i vikt, bli åtråvärd. Till slut kanske du äntligen får komplimanger som folk verkligen menar.

Veckans...

… bästa. Jag var tveksam till ”Patrick Melrose” (HBO Nordic) i början, men efter några avsnitt är jag fullkomligt omvänd. Vilken magnifikt plågsam liten pärla till miniserie.

… krock (men ändå inte). Dysterrock i Dalhalla med Nick Cave and the bad seeds eller RuPaul’s drag race world tour på Göta lejon i Stockholm? Till synes två väsensskilda, men unika, kulturhändelser i Sverige på fredag.

… sport. Vördnaden inför underhållningsindustrin fotboll är generellt alldeles för hög, men när det blir VM måste till och med jag kapitulera. Inte minst för att få se de mindre lagen överraska som Island i EM 2016 eller Costa Rica i VM 2014 (blir det Peru i år?).

… radionostalgi. Nu är äntligen ”Mammas nya kille” tillbaka, med en serie av sex minuter långa avsnitt i P4. Tyvärr lite korthugget, men bättre än inget alls.

… musik. Lykke Lis sorgliga texter i kombination med musik som ibland närmar sig 90-talets r&b gör att nya skivan ”So sad so sexy” blivit mitt soundtrack till den kvava försommaren. Låttitlar som ”Sex money feelings die” eller ”Better alone” är fem plus.

… nordiska pudding. Viaplays nya thrillerserie ”Rig 45” innehåller för lite dramatisk oljeriggsmiljö och för mycket Siljaline-korridorer, men kompenserar med en alltid lika sevärd David Dencik.

… Bergman. Under sommaren visar SVT en rad av 100-åringens filmer – på fredag är det dags för ”Kvinnors väntan” från 1952, på playtjänsten finns redan ”Fängelse” (1949) och det fylls på med nya långfilmer varje vecka.

Rockbjörnen

Följ ämnen i artikeln