Har till och med ”Idol”-juryn börjat inse att kejsaren är naken?

Dags att pausa efter svaga säsongen

TV

TV-KRÖNIKA Årets "Idol"-uppställning imponerar på få.

Och nu verkar till och med juryn ha börjat tvivla på kejsarens nya kläder.

Jag VET att jag inte är den första som påpekar det, men oj vad svag årets "Idol"-omgång är.

Att se på fredagsfinalerna är som att befinna sig mitt på ett kalhygge där fyra personer sitter på en stubbe och försöker övertyga en om att man är omgiven av ståtliga träd.

I går var temat "Mamma och pappa väljer låt", och medan man kan förstå impulsen att försöka dimma kritiska blickar med snyftiga, stolta föräldrar, stora känslor och sentimentalt kärleksbombande under den kanske sämsta säsongen någonsin, blev resultatet svajigt.

Relationen till ett barn är ju av naturen distanslös, och få föräldrar gjorde sina barn några större tjänster när de valde låtar, om en säger så.

Summan av kvällen var väl i princip "känslan var där, även om det tekniska inte var det" – vilket knappast räcker.

Allra mest hopplöst blev det för Maximilian Bergstrand och William Strid, och att det skulle stå mellan de två på slutet kändes självklart.

Foto: Robin Lorentz-Allard
”Idol”-juryn.

Men, under en säsong med en så här låg högstanivå, när man ärligt talat knappt kommer ihåg ett enda nummer efter programmets slut, är det nästan mest intressant att se hur jurymedlemmarna beter sig.

Programledarna envisades med att påstå att de var hårda i går kväll – men jag noterade snarare att den hejdlösa användningen av överord har minskat.

Visst slänger juryn sig fortfarande med dem (till exempel var det inget fel på Bragi Bergssons uppträdande i går men "magiskt" var det fanimej inte). Men det börjar faktiskt verka som att till och med de – som länge har försökt hålla uppe fasaden och prisat kejsarens nya kläder – har börjat resignera inför det faktum att karln är naken.

Kanske, förmodligen, är det dags att sluta skövla den svenska talangpoolen, och pausa "Idol". Sätta lite plant och hoppas på återväxt.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Här är idolerna som inte vann - men som blev stjärnor ändå 00:47

avKarolina Fjellborg

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol

TV4