”Gift vid första ögonkastet” – så gick det sen

1/10
TV

Skiljde sig. Söker någon ”feminin”. Träffades innan inspelningarna. Dejtar beundrare. Kritiken mot SVT – har tagit åt sig.

Så gick det sen för deltagarna i ”Gift vid första ögonkastet” 2017.


Dejtar ny hemlig kvinna

Michael Rajak.
Michael Rajak.Foto: Janne Danielsson/SVT

Michael Rajak, 37, gifte sig med Louise Mattsson men de valde att skilja sig redan i sjunde avsnittet. Innan sin medverkan hade Michael hoppats på ett lyckligt liv med sin matchning, men så blev det inte och de skiljde sig.

– Det var inte det man egentligen ville. Vi klickade helt enkelt inte. Varken från min sida eller från hennes sida, och då kände jag att det inte var värt att fortsätta. Jag kände ganska tidigt att det inte skulle fungera. Man försökte väldigt mycket.

Kunde du gjort mer?

– Om jag beskriver den typ av tjej som jag söker så är Lollo lite motsatsen, men jag försökte en hel del men får man ingen respons alls tillbaka så är det inget kul. Vi har helt enkelt inte kemi, så det blev ju inte som vi hade tänkt oss.

Det var när hon sa att det inte kunde växa fram något mellan er som du ville skilja dig, hur bestämde du dig?

– Jag reagerade mycket på hennes ”whatever”, och då finns det inte mycket kvar. Jag kände litegrann för Lollo, och funderade på om det kunde bli något eller inte. Men hon visade ingen närhet överhuvudtaget. Det var svårt.

De har ingen kontakt alls i dag, och lever helt skilda liv.

– Men jag kommer aldrig glömma den här resan vi har varit med om. Det är en bra tjej, men det är inte min typ av tjej.

Michael bor kvar i Västerås, men sedan programmet spelades har han gjort en del förändringar när det kommer till sitt arbete som fordonstekniker, och har börjat jobba mer från hemmaplan. Han är inte längre bortrest lika mycket.

Hur går det med kärlekslivet nu?

– Jag förstår att folk är nyfikna, och jag kan säga att jag dejtar just nu. Jag är inte så mycket på sociala medier egentligen, men det är en hel del som har hört av sig och skrivit till mig.

I dag dejtar Michael en av kvinnorna som har skrivit till honom, men han är hemlighetsfull om detaljerna eftersom allt är väldigt nytt.

– Det är inte bara det som hon har skrivit, utan det är mycket runt omkring som pekar på att det är en väldigt bra tjej, säger han.

Hur ser du din framtid?

– Jag ser väldigt ljust på min framtid, väldigt positivt. Programmet har lärt en väldigt mycket och stärkt mig väldigt mycket. Man trodde inte att man skulle gå så här positivt ur det även om man skiljer sig. Det har varit bra grejer som man tar med sig.

Vill du ha familj och barn i framtiden?

– Absolut vill jag ju det, men det är också en grej som man inte hoppar in i första dagen när man träffar en tjej. Det måste ändå vara ett stabilt förhållande. Det är något jag alltid har velat, men det är inget jag vill stressa in i.

Har du fått ökat självförtroende av alla beundrare?

– Ja, det är klart. När det plingar in något meddelande varje dag. Det är klart att man blir glad och att självförtroendet växer.


”Jag ska skaffa alla appar”

Louise Mattsson.
Louise Mattsson.Foto: Janne Danielsson/SVT

Louise Mattsson, 36, bor i Sundbyberg och arbetar på Bilia som kundrelationsansvarig. Hon hoppades på att träffa sitt livs kärlek när hon gifte sig vid första ögonkastet, men så blev det inte.

– Om jag inte kollar på serien så känns det bara som en bra och lärorik period och en väldigt annorlunda upplevelse. Men när jag kollar på det så kommer jag tillbaka till att det var en ganska tuff period, rent känslomässigt. Det var mycket tankar, säger hon.

Är det något du har reflekterat över hos dig själv när du har sett programmet?

– Jag tycker själv när jag kollar att jag är hyfsat kall och sammanbiten. Jag upplevde kanske inte det, jag försökte bara inte ge några förhastade beslut, och bara ge det en ärlig chans. Jag önskar att jag kunde varit lite mer avslappnad ibland.

Hon känner i efterhand att hon tog mycket hänsyn till Michaels känslor, vilket hon inte ångrar, men hon tycker att hon borde sagt mer vad hon själv kände.

– Det var en jobbig period för honom och han var ganska låg, för jag tror att han kanske var sårad.

Vad tänker du om din och Michals tid ihop?

– Det var kul att lära känna honom, jag har inget ont att säga om honom. Han är en bra kille. Så det bästa var nog att göra det här med honom, sen att det inte blev kärlek, det är jättetråkigt, men han är ändå en bra kille.

Louise tror att det hade funkat bättre om experterna hittat en person som var mer social, utåtriktad och pratig.

– Micke har bott utanför stan i ett lite samhälle, han är lite mer tillbakadragen. Jag tror, eller jag vet, att jag behöver någon som tar för sig lite mer.

Vilka sidor hade du velat visa mer av hos dig själv?

– Jag tycker att jag är hyfsat annorlunda när man ser mig och mina vänner. Det blir mer lättsamt och avslappnat. Jag tycker att när jag är med Micke att jag är ganska stel och att det känns ganska kallt och kyligt, och det är inte alls så jag tror att jag uppfattas av de som känner mig, säger hon.

Under tiden som programmet har sänts har de inte haft någon kontakt. Trots att det inte funkade med Michael ångrar hon inte att hon ställde upp i programmet. Louise trivs med livet som det ser ut i dag, och ser fram emot att börja dejta igen.

– Jag är supersingel, men jag är i startgroparna. Jag ska väl skaffa alla appar som man gör nuförtiden. Jag ska göra det vilken sekund som helst.

Vad ser du i framtiden?

– Jag vill träffa någon här under våren eller sommaren, och sen vill jag ha förhållande, familj och barn. Det är det jag vill.

Har du någon gång ångrat din medverkan?

– Nej, absolut inte. Jag hittade inte den stora kärleken, men jag lärde mig väldigt mycket. Och det känns ju väldigt skönt, det hade varit väldigt jobbigt om jag ångrade mig.

Tidigare deltagare har haft mycket kritik om programmet, hur ser du på det?

– Ja, och jag måste säga att jag inte förstår det. Nu vet jag att ganska många i produktionen är nya till den här säsongen. Men jag har inget mer att önska. De har ställt upp 210 procent jämt helt tiden, så det har varit helt fantastiskt.


”Har aldrig haft så mycket tjejer efter mig”

Magnus Bergquist.
Magnus Bergquist.Foto: Janne Danielsson/SVT

Magnus Bergquist, 32, arbetar som säljare på Alvesta glass. Han och Sofia Lundblad valde att fortsätta vara gifta i programmets sista avsnitt. De levde tillsammans fram till för tre månader sedan, då de valde att gå skilda vägar. Magnus flyttade då ner till Lund.

– Jag tror att vi båda kände att det fanns någonting, och det kastar man inte bort. Vi kände att vi hade fått en ganska bra chans till att det skulle funka. Vi ville chansa och se hur det kunde utveckla sig och vi levde tillsammans i fyra och en halv, fem månader, och sen valde vi att separera. Det var ett enhetligt beslut, säger han.

För Magnus kändes det viktigt att uppfostra framtida barn i södra Sverige, närmare mor och farföräldrar. Det är, enligt honom, något som inte var lika viktigt för Sofia.

– Jag har aldrig riktigt trivts i Stockholm. Sen fick jag ett jobberbjudande i Skåne, och då var det egentligen det som gjorde att vi ställde oss frågan ”är det vi?”, och nej, det var det inte.

Det pratades mycket om din trötthet under programmet, vad berodde den på?

– Det är högsommar, jag jobbar fjorton timmar om dagen, jag åker 04.00 och kommer hem 18 på kvällen, och det framgår aldrig. Den som inte fattar att man är trött där, den människan är inte mänsklig. Det framgår bara att jag är en trött människa, att jag är överviktig och sådär. Men jag skiter i att det inte framgår, det spelar ingen roll för mig vad andra tror, säger han och fortsätter,

– Produktionen ska ju ha sitt material också. Du lever i en låtsasbubbla och gör massa aktiviteter som du inte skulle ha gjort i vanliga fall om du skulle varit gift på ett vanligt sätt. Här blir det att man måste lära känna varandra. Det går tre veckor och sen ska man bestämma sig, säger Magnus.

Trots det är han nöjd med hur programmet har vinklats.

– Jag tycker att de har gjort det jättefint. Jag är skitnöjd med hela produktionen. Utan dem hade jag nog aldrig pallat göra det. Jag är tacksam att SVT har skildrat det som det är, sen att de inte kan få in alla grejer är en annan sak. Då hade man ju behövt en hel säsong för sig själv.

Har du någon gång ångrat att du och Sofia valde att gå skilda vägar?

– Nej, inte en sekund. Jag bryr mig om Sofia och jag tycker att Sofia är en fantastisk människa, och det vet hon om att jag tycker. Jag tror att det finns någon bättre för Sofia och det finns någon bättre för mig.

– Jag söker en person som är feminin, men som ändå är självständig och har lite skinn på näsan. I det stora hela skulle jag nog säga att jag söker en kvinnlig bästa vän, som jag kan ha jävligt roligt med, säger Magnus.

Men man kan se att de här egenskaperna ändå passar in på Sofia?

– Ja, men jag tycker inte det. Sofia är en jättesnäll människa, men hon brydde sig inte särskilt mycket om kläder och hur man såg ut. Och jag själv har ett ganska stort intresse för det.

Magnus har kommit till några viktiga insikter om sig själv, och ser tiden i programmet som lärorik.

– Nu vet jag vad som är viktigt i ett förhållande, innan trodde jag att jag visste vad som var viktigt. Jag påstår inte att de klassiska könsrollerna är de rätta, men jag gillar det här med att en kvinna är en kvinna och beter sig feminint, det har jag tydligen gått igång på mer än vad jag trodde jag skulle göra, säger Magnus.

Hur går det med kärlekslivet nu?

– Jag har nog aldrig haft så mycket tjejer efter mig i hela mitt liv. Konstigt nog har jag aldrig varit så populär. Jag har ändå känt att jag får ta det lite lugnt, allting har sin tid.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Såklart drömmer jag om barn, för jag är jättebarnkär. Jag drömmer om ett hus i någon liten förort till Lund, säger Magnus.


”Han hade väldigt mycket åsikter”

Sofia Lundblad.
Sofia Lundblad.Foto: Janne Danielsson/SVT

Sofia Lundblad, 31, bor kvar i Stockholm. Hon arbetar som sjukgymnast med habilitering för barn med funktionsnedsättning, och har även startat upp sitt egna företag ”Sofias mamma-PT”. I ”Gift vid första ögonkastet” gifte hon sig med Magnus Bergquist. De fortsatte sin relation efter sista avsnittet, med valde att gå skilda vägar för några månader sedan.

– Jag tycker att det har varit jättekul att vara med, jag ångrar det inte en sekund. Det har varit väldigt lärorikt, säger Sofia.

Ni valde att fortsätta vara gifta efter programmet, hur kom du fram till ditt beslut?

– Vi hade enligt mig två bra veckor, och två mindre bra veckor. När fyra veckor hade gått kände jag att vi inte var riktigt färdiga där. Jag hoppades på att den första killen skulle komma tillbaka, och det var därför jag valde att fortsätta.

Men trots de gick de åt olika håll i livet, och Magnus flyttade till Lund. När programmet började sändas på tv kom en del känslor tillbaka för Sofia, och hon valde att resa ner och hälsa på Magnus under påsken.

– Jag tror mina känslor ökade för honom igen när tv-programmet kom igång. Sen kände vi när vi väl sågs igen att det inte var vad vi hade tänkt oss, säger hon.

Trots att de har en bra relation till varandra, blev det alltså ingen återförening, och de är fortfarande mitt i skilsmässo-processen.

– En del av det är att vi är väldigt olika i hur vi tar en argumentation, och att vi ville vara på olika ställen i Sverige. Dessutom har jag en högre energinivå och behov av stimulans. Jag vill träna med min partner och vara aktiv. Han prioriterade sitt jobb, säger hon.

Något som diskuterades flitigt under programmets gång var Magnus kritik gällande Sofias val kläder och skor.

– Han hade väldigt mycket åsikter. Jag tycker verkligen inte att jag är o-feminin. Om han inte tyckte att jag var tillräckligt feminin ska han verkligen söka efter någon som lever upp till de kriterierna, säger hon och fortsätter,

– Jag försökte säga till honom att sånt kan vara känsligt. Man får aldrig låta den andra känna att den inte är bra nog. För då är det andra saker som ligger bakom det, och då kanske man ska jobba på de sakerna istället, säger hon.

Sofia har ännu inte börjat dejta någon annan, men ser ljust på framtiden.

– Vill ha familj och barn, hela kittet. Allt får komma när det kommer. Någon frivillig måste det finnas.

– Jag hoppas väl på att träffa min stora kärlek på egen hand. Det är det som saknas i livet fortfarande, annars är det väldigt bra. Jag känner ännu mer nu att jag verkligen vill bo i Stockholm, umgås med mina vänner och hänga med Louise.

Hon syftar på Louise Mattsson som också deltog i årets säsong av ”Gift vid första ögonkastet”. De blev goda vänner när de träffade varandra inför inspelningen.

– Vi planerar en sommarsemester ihop, så på den nivån är det. Så seriösa är vi. Vi snackar om en weekend i Amsterdam.


”Skönt att programmet är över”

Mats Ingelborn.
Mats Ingelborn.Foto: Janne Danielsson/SVT

Mats Ingelborn, 51, gifte sig med Elizabeth Feurst, 59, i ”Gift vid första ögonkastet”. De valde att fortsätta vara gifta efter sin veckor tillsammans i programmet.

– Själva experimentet och de sex veckorna när det spelades in är en helt unik upplevelse och en erfarenhet som var väldigt väldigt rolig och väldigt fascinerande. Jag har egentligen bara positiva minnen, säger han.

Men trots de positiva minnena höll relationen inte längre än två månader efter inspelningen tog slut.

– Vi är inte gifta längre. Vi gjorde slut på förhållandet vid nyår ungefär.

– Det blev ett gemensamt beslut, det är i alla fall min uppfattning, säger Mats.

De bestämde sig redan under bröllopsresan för att de skulle fortsätta vara gifta, för att få chansen att lära känna varandra på riktigt och sedan ta ett beslut efter det.

– Då får man ju möjlighet att faktiskt vara tillsammans på riktigt. De här tv-veckorna är ganska surrealistiska och rätt galna, det det går inte att skapa en vardag med tv-kameror och produktionsteam, säger han.

De bodde tillsammans i Mats lägenhet i en vecka efter att de sagt ja till att fortsätta vara gifta i programmet. Sedan åkte han på affärsresa till Italien i en vecka, och Elizabeth flyttade hem till sin egen bostad igen.

– Under de här månaderna var vi tvungna att starta om vår relation. Då skulle vi hitta det som var bra för oss och inte det som var bra för en tv-produktion. Då var vi tvungna att hitta egna former för hur vi skulle bo och ha det. Då visade det sig att det inte var en sån perfekt matchning, säger Mats.

Han vill inte kommentera varför det i slutändan inte höll mellan dem, och han vill heller inte säga vad för typ av person som experterna skulle ha parat ihop honom med istället.

– Jag och Elizabeth hade aldrig träffas och blivit tillsammans om inte experterna hade matchat oss, så att spekulera i hur ett förhållande hade sett ut under andra förutsättningar är irrelevant. Vi hade aldrig sett varandra på det viset, men att få allt det stöd som vi har fått av experterna och att ha människor som utifrån tror på oss som par är en styrka.

Under programmets gång blev Elizabeths rökning något som irriterade Mats. Han hade uttryckt till experterna redan från början att han inte kunde tänka sig att vara med en rökare.

– Jag tycker att var dumt av experterna att göra så, det tycker jag fortfarande. De var medvetna om detta, både min inställning och hennes rökning. Det har vi också diskuterat även i programmet. Jag står verkligen fast vid det. Jag är kanske ännu mer principfast i dag, säger han.

Men han anklagar inte produktionen för att förhållandet inte höll.

– De är inga magiker. Jag har ingen kritik mot produktionen och alla har funnits där för oss hela tiden, säger han.

Hur ser livet ut idag?

– Nu är det jätteskönt att det här programmet snart är slut. Det är ganska mycket press, jag har levt med det här programmet i nästan ett år, och det har tagit alldeles för mycket energi och fokus från mitt liv, min familj, mina vänner och mitt arbete. Först såklart under inspelningarna och även nu när det har visats.

Har du och Elizabeth setts något efter?

– Inte mer än det vi har varit tvungna när vi har gått på SVT:s pressträffar.

Dejtar du någon annan nu?

– Nej, det har jag inte gjort. Jag har tyckt att det har känts lite kletigt att ta in någon ny när det här är en relation som i offentligheten fortfarande pågår. Så jag har inte tyckt att det har känts okej, säger han.

Man han har inte gett upp hoppet om en framtida relation, och vill gärna träffa någon framöver.

– Det här har inte skrämt bort mig från kvinnor i all evighet, så det är klart att jag vill det. Sen får det ta den tid det behöver. Jag har inte bråttom in i ett nytt förhållande.

– Skulle fyra stycken experter och främlingar kunna hitta en bättre kvinna till mig än vad jag har gjort tidigare? Det har jag fått ett kvitto på nu att de inte kunde.


”Det var viktigt att stå upp för mina värderingar”

Elizabeth Feurst.
Elizabeth Feurst.Foto: Janne Danielsson/SVT

Elizabeth Feurst, 59, gifte sig med Mats Ingelborn i programmet, men i december gick förhållandet i kras.

— För min del så insåg jag att vi delar inte samma värderingar, och för mig var flera utav dem så viktiga att jag kände att jag kan inte göra avkall på det, och det var viktigt för mig att stå upp för dem, säger hon i ”Gomorron Sverige” i SVT.

Under programmets gång blev Mats irriterad på Elizabeths rökning, och efter diskussioner fram och tillbaka valde hon att sluta.

— Det var genuint från hjärtat att jag kände att jag ville göra det, för jag kände att det kan inte vara det som gör att vi inte fortsätter, säger hon i ”Gomorron Sverige”.

Hon offrade sin last, men när hon får frågan vad han gjorde för henne är svaret inte lika självklart.

— För att säga det lite fint, jag märkte nog inte vad han gjorde, säger hon i ”Gomorron Sverige”.

Nöjesbladet har sökt Elizabeth Feurst.

Så gick det sen för deltagarna i säsong ett: ”Överklagade skilsmässan”

Så gick det sen för deltagarna i säsong två: ”Värre än vad man ser i tv – det var en katastrof”

Så gick det sen för deltagarna i andra länder: ”Drabbades av missfall”

Så gick det sen för deltagarna i USA: ”Greps i bilen”