Tv-hallåor vi minns genom tiderna

Publicerad 2018-04-10

Hallåorna vi minns är många.

Lugna, trevliga och korrekta har de lett oss genom tv-kvällen.

Alltid att lita på, som en nära vän.

Hallåorna har funnits med sedan tv:s barndom. 

Det var närmast en nödvändighet då tekniken var osäker och programmen kunde brytas i tid och otid. Långfilmer kunde inte laddas i sin helhet och ibland gick de sönder. Dessutom tog det tid när man skulle länka sändningar från andra tv-stationer.

Hallåornas fick i uppgift att fylla ut alla dessa pauser och guida tittarna genom kvällens tablå.

Den 23 november 1957 gjorde Jeanette von Heidenstam debut som Sveriges första tv-hallåa. Hon var utbildad journalist och anställd på Sveriges Radio innan hon började på tv.

Lön: 16 kr i timmen

Hon fick snart sällskap av Gerd Almgren, Ingrid Mattsson och hallåmannen Anders Bauer, som svarat på en annons och tog uppdraget för att dryga ut sin studentkassa. Det var bekvämare än att tvätta bilar förklarade han.

Ersättningen låg på 16 kronor i timmen, men jobbet var så spännande att de inte ville klaga. Dessutom fick de kvinnliga presentatörerna gratis hårläggning och egen garderob.

Sista hallåan i rutan, Håkan Iwar i TV4, passade på att söka nytt jobb i sin sista sändning.

Medan Heidenstam gick vidare till Aktuellt 1960 och blev landets första kvinnliga nyhetspresentatör i tv avlöste hallåorna varandra. För många blev det ett kliv in i mediebranschen.

Till de mer kända hör Ewonne Winblad som kom att bli programledare och chef för Rapport och P1, Arne Weise och Maud Husberg, kanske mer känd som ”Tant Maud” efter sin tid som presentatör av SVT:s barnprogram vilket ledde till två skivinspelningar och en barnbok.

På senare år känner vi igen Jovan Radomir, Ana Barata och Pekka Heino, som fortsatte som programledare i Go’kväll, Röda tråden och Eurovision song contest.

I samband med starten av TV2 1969 skulle det ta slut. Då ansågs det inte behövas några presentatörer längre.

BBC One hade redan slutat med sina så kallade bildhallåor när de kvinnliga hallåorna i SVT avslutade sin sista kväll med allsång om sin sorti och sedan intervjuade varandra om vad de skulle göra i stället. 

Maud Husberg hade åkt in på BB så hon var inte med. Anita Lindman, som redan gjort sig känd med marionettdockan Televinken, berättade att hon skulle frilansa för radio och tv medan Inger Egler skulle bli inspelningsledare.

Alicia Lundberg och Dagny Eliasson hade fått uppdrag som sändningsledare och skoltv-hallåor medan Amelie Appelin och Ingrid von Heijne skulle bli deras inhoppare. 

Ingmar Bergman protesterade

Det blev ett ramaskri, till och med Ingmar Bergman protesterade, så beslutet drogs tillbaka.

Runt om i världen slutade dock allt fler med programpresentatörer och 2012 försvann SVT:s sista ur bild. Catarina Breitfeld skulle ha varit den som sa adjö, men när hon insjuknade i influensa gick uppdraget till Justine Kirk. Sedan dess har vi enbart hört deras röster. 

TV4 var då den sista stora privata tv-kanalen som fortfarande visade sina hallåor i bild, men nu försvinner alltså även de. Rickard Sjöberg, Josefin Craaford och Lucette Rådström hör till de mest kända hallåorna som guidat tittarna i kanalen.

Följ ämnen i artikeln