Härligt galna ”Ankan” bör alltid vara med i ”På spåret” – hur dålig han än är

1 av 2 | Foto: SVT
Marianne Ahrne och Anders ”Ankan” Johansson.

Det svänger om årets ”På spåret”.

Från en av alla tiders bästa matcher förra veckan, till en av de sämsta, när förra vinnarparet Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl gjorde comeback.

Två säsonger på raken – 2014-2015 och 2015-2016 – vann det ”på papperet” något omaka paret Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl På spåret”. Faktum är att de var sådana storfräsare, underhållande ihop, dessutom, att man nästan trodde att ”På spårets” redaktörer inte lät dem vara med mer för att några andra skulle få chansen att vinna.

Deras comeback imponerade verkligen inte inledningsvis.

Första ganska svåra resmålet, Valparaiso i Chile, klippte Marianne Ahrne på sex poäng, medan motståndarna velade mellan Chile och Argentina och till sist hamnade i – Puerto de la Cruz, som ligger på populära charterorten Teneriffa på andra sidan jordklotet!

Ingen hittade till Lidköping

Andra resmålet kammade båda lagen noll på.

”Arne Anka”, som Marianne Ahrne och Anders ”Ankan” Johansson kallas av programledaren Kristian Luuk, chansade på Mariestad, fast ”Ankan” trodde det kunde vara Falköping också. Elisbet Höglund förklarade med bestämd ton att rätt svar måste vara Vänersborg. Ingen funderade ens på rätt svar, Lidköping.

Halvvägs hade ”Arne Anka” tre poäng upp, 12-9, mot de forna mästarna.

Som dock kvitterade via Listan. Och sedan hittade rätt till York (också ganska svårt resmål) på åtta poäng och avgjorde genom att veta lite mer om planeter än ”Arne Anka”.

”Ankan” själv fick ”stilpoäng” av domaren Fredrik Lindström. I besvikelse över förlusten sa han då blixtsnabbt:

– Det skiter Aftonbladet i när de ska recensera det här.

Galna repliker

Fast där har han fel.

”Ankan” är absolut värd sin stilpoäng, då han är som ett underbart spektakel med sitt kroppsspråk, sina spontana utrop, sina galna repliker, sin underfundiga humor och sin förmåga, ibland, att även svara rätt.

Så nu är det bestämt:

”Ankan” bör alltid vara med i ”På spåret”, hur bra eller dålig han än är och vem han än tävlar ihop med.

Så bra var lagen

Elisabet Höglund/Jesper Rönndahl. Hon är journalist, författare, bloggare och tidigare framgångsrik tävlingscyklist. Var i många år profilerad reporter på SVT, bland annat utrikeskorrespondent i Bryssel. Han är komiker och författare. Dubbelt aktuell, på SVT Play med komediserien ”Dips” som han skapat ihop med hustrun Marie Agerhäll. Och så leder han satirprogrammet ”Svenska nyheter” som är tillbaka med ny säsong i SVT 1 fredag 25 januari. Duon vann, men segerpoängen 26 imponerar inte.

Marianne Ahrne/Anders ”Ankan” Johansson. Hon är filmregissör och författare. Har varit filmkonsulent på Svenska Filminstitutet. Han är musiker, komiker och programledare och ena halvan av humorduon Anders och Måns. De gjorde julkalendern ”Skägget i brevlådan” för elva år sedan. Förlorade på svaga 20 poäng.

Foto: SVT
Systrarna Vaz.

Så bra var musiken

Vaz. Systrarna Cecilia och Jenny Vaz gjorde en känslig och vacker tolkning, mycket läckert arrangerad, av en Violeta Parras-låt som för oss svenskar är mer känd Arja Saijonmaas ”Jag vill tacka livet”. Blekfisen Ed Sheerans ”I see fire” lät också bättre med dem än originalet.


Bortförklaring: Evert Taube förstörde allting. Elisabet Höglund förklarar poängmissen på första resmålet.

Retsticka: Ska vi inte svara Puerto de la Cruz här också? Jesper Rönndahl skämtade när de inte kunde namnet på en Nobelpristagare i litteratur.

avJan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM