Nej, nästa ”Game of thrones” är fortfarande inte här

– men Benioffs och Weiss nya serie ”3 body problem” förtjänar ändå din uppmärksamhet

TV-KRÖNIKA Hur matchar man en succé som ”Game of thrones”?

Svaret är förstås att det gör man helt enkelt inte.

Men ”3 body problem” är ett bra försök, och det är inte så bara.

Det blev väl inte helt lyckat den där våren 2019, när världens största tv-serie rusade in på slutspurten för allt vad tygen höll, och säckade ihop på mållinjen till det nesliga ljudet av ett unisont, globalt ”ja men va fan”.

Men finalfiaskot till trots; ”Game of thrones” var ett vidunderligt fenomen och tv i en skala vars like vi aldrig har skådat. Så när upphovsmännen David Benioff och DB Weiss presenterar sitt nya projekt, då tittar man.

David Benioff och DB Weiss

Visserligen är det både hopplöst, poänglöst och rätt dumt att jämföra ”3 body problem” – som Benioff och Weiss har skapat för Netflix tillsammans med Alexander Woo – med HBO:s monstersuccé. 

Ändå är det precis vad vi alla, åtminstone initialt, kommer att göra. 


Framför allt för att ”Game of thrones” kastar en så stor popkulturell skugga att Benioff och Weiss aldrig kommer att kunna springa ifrån den. Men också för att det återigen handlar om en serie med en litterär förlaga som har kategoriserats som ”ofilmbar”, och för att flera av de bärande rollerna spelas av ”GoT”-favoriter. 

John Bradley, som spelade Samwell Tarly, är med, precis som Jonathan Pryce (High Sparrow) och Liam Cunningham (Davos Seaworth). 

Men fläskig fantasy har ersatts av lite svårare science fiction, drakar och white walkers av utomjordingar som vi aldrig får se, och det bästa råd jag kan ge är att gå in i det hela med rimliga förväntningar.


Lika omedelbart förförande som ”GoT” var, med sitt snusk, sitt intrigerande och sina brutaliteter, är ”3 body problen” nämligen inte. Och rollfigurerna är inte i närheten av lika färgstarka.

Men klart är att Benioff, Weiss och Woo har tagit sig an den kinesiske författaren Liu Cixins bejublade och avancerade roman ”The three-body problem” från 2008 (som utgör den första delen i en trilogi, och bedrövligt nog först nu, med Netflix säljande logga som dragplåster, har översatts till svenska) på ett begåvat sätt. Och gjort berättelsen förvånansvärt hanterbar och tillgänglig i tv-form, utan att dumma ner den för mycket.

Så vad handlar det om?


Nå, serien tar sin början i kulturrevolutionens Kina, där en ung, knoppande astrofysiker ser sin pappa bli ihjälslagen av rödgardister och själv blir skickad till ett arbetsläger i Inre Mongoliet. 

Flera år senare fattar hon, förbittrad, ett ödesdigert och oåterkalleligt beslut, vars ohyggliga konsekvenser en grupp forskare börjar bli medvetna om i dagens England. 

Det låter kanske luddigt, men kort sagt handlar det om mänsklighetens första kontakt med en avlägsen utomjordisk civilisation, som är på väg mot jorden för att ta över planeten – men kommer fram först om 450 år, eftersom de har så långt att åka.

Hur hanterar man ett så skräckinjagande men samtidigt avlägset hot mot framtida generationer? 

Kanske är det, för någon, möjligt att inte dra paralleller till klimatkrisen. Men väldigt otäckt är det i alla fall. 

Stort, snyggt, smart, spännande och bitvis direkt spektakulärt.

Eiza González, Jess Hong, Saamer Usmani, Jovan Adepo, Alex Sharp och John Bradley i ”3 body problem”

FJELLBORGS FAVORITER


Morran och Tobias: Pengarna eller livet 

Ett lite ångestladdat men kärt återseende. Johan Rheborg och Robert Gustafsson är tillbaka som missanpassad mamma och missanpassad son i samhällets utkant, i en ny säsong av humorserien som föddes i SVT för över ett decennium sedan men nu har flyttat till TV4 Play.


Girls5eva 

Tack Netflix, för att vi fick en tredje säsong av den här smått briljanta musikalkomedin. Tina Fey producerar med sin sedvanliga stil, och Sara Bareilles, Busy Philipps, Paula Bell och Renée Elise Goldsberry är oerhört roliga som övervintrade tjejbandsmedlemmar.


X-Men ‘97 

Fox gamla Marvel-serie ”X-Men: the animated series” har fått en fortsättning på Disney+, och man behöver inte vara någon större superhjältekännare för att bli nostalgivarm inombords av den. 90-talskänslan är total, röstarbetet perfekt och tonen precis lagom töntig.


Hitta fler av Fjellborgs favoriter på tv.nu