Stor dramatik i ”På spåret” – fast mest bakom kulisserna

1 av 4
TV

Sista gruppspelsmatchen i säsongens ”På spåret” var redan avgjord.

Men bakom kulisserna var det desto mer spännande.

Hade Martina Haag och Peter Magnusson bara sjungit rätt siffror i Per Myrbergs schlagerklassiker ”34:an”, hade de avancerat till semifinal.

De tre lagen Marianne Ahrne/Anders ”Ankan” Johansson, Martina Haag/Peter Magnusson och Sigge Eklund/Malou von Sivers utgjorde säsongens svagaste grupp. Och då lagen vann varsin match, avgjorde totalpoängen vilket lag som gick vidare till semifinal.

Marianne Ahrne och ”Ankan” kom tillbaka på ett imponerande sätt efter sin svaga debutinsats häromveckan. Skaffade tidigt en ledning de sedan drygade ut genom att ta poäng på de flesta frågorna och var klara segrare innan sista musikfrågan.

Den avgjorde ändå allt – vem som vann gruppen totalt.

Det blev Per Myrbergs gamla schlagerklassiker ”34:an” som kom att spöka på ett väldigt underhållande sätt – för tittarna, men knappast för Martina och Peter.

De visste vilken låt det handlade om och käbblade fram-och-tillbaka om den hette ”54:an” eller ”47:an”. För säkerhets skull sjöng de refrängen:
Ja nu är det slut på gamla tiden, nu är det färdigt inom kort. Nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort. Så jag tar farväl, och stora tårar rullar på min kind. Nu är det slut på gamla tider, nu går 54:an i himlen in.

De såg väldigt nöjda ut med sina sånginsatser. Hur det liksom ledde fram till det rätta svaret: ”54:an”.

Domaren Fredrik Lindström hann dock knappt börja sin utläggning, förrän både Martina och Peter båda ungefär samtidigt kom på hur fel det blev, att det var 34:an det handlade om. Ridå…

Bakom kulisserna räknades det febrilt. Hade Haag/Magnusson svarat rätt och fått två poäng, hade totalpoängen över två matcher blivit lika många (51) som ”Ankans” och Marianne Ahrnes. Då hade Haag/Magnusson gått till final, tack vare högst poäng på resmålen. Och där hade de en 10-poängare.

Både ”Ankan” och Marianne Ahrne såg ärligt förvånade ut över gruppsegern och avancemang till semifinalen.

Så bra var lagen

Marianne Ahrne/Anders ”Ankan” Johansson
Hon är filmregissör och författare. Har varit filmkonsulent på Svenska Filminstitutet. Han är musiker, komiker och programledare och ena halvan av humorduon Anders och Måns. De gjorde julkalendern ”Skägget i brevlådan” för tio år sedan. Stark återkomst efter den svaga debuten häromveckan. Bra på både resmålen och frågorna. Och ”Ankan” är ett original, i ordets bästa bemärkelse. Vann på 31 poäng.

Martina Haag/Peter Magnusson
Hon är skådespelerska men, under senare år, ännu mer författare. ”Det är något som inte stämmer”, väldigt uppmärksammad roman inspirerad av verkliga händelser, är en av senare års största framgångar. Han är komiker och skådespelare, i filmer och tv-serier, som han inte sällan har skrivit själv. Svaga på första resmålet (Los Angeles), kass på det andra (Quito). Förlorade på svaga 23 poäng.

Så bra var musiken

Malena Ernman. Presentation överflödig. Opera begriper jag mig inte på. Men Sparks teatraliska största hit var som skräddarsydd för operastjärnan.

Veckans replik: Det har jag lärt mig av Arne Weise en gång. Jag tror att det är att man äter sin egen avföring. ”Ankan” om hur han lärt sig vad en koprofag sysslar med. Hur startade det samtalet?

Elektriskt hår: ”Ankans” frisyr blev till en egen personlighet, beroende på hur upphetsad dess ägare blev vid de olika svaren…

Här är mesta mästarna i "På spåret" 00:22

avJan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM