Så bra är ”Panik i tomteverkstan”

Första intrycket av årets julkalender i SVT

avKarolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:

”Panik i tomteverkstan” har julattribut i kubik. Men varken speciellt mycket mysig stämning eller fungerande humor.

Fredde Granberg och Thomas Claesson, som ligger bakom årets julkalender, har tidigare samarbetat med ”Familjen Rysberg”. Och baserat på det, hade jag väntat mig mer av ”Panik i tomteverkstan”.

En julkalender som visserligen bjuder på en kanonad av allt det som hör julen till – tomtar, snögubbar, gröt, nissar, granar, pepparkakor, snö och leksakstillverkning – men ändå inte riktigt lyckas vara speciellt mysig, eller få till någon vidare julstämning. Och dessutom, vilket är olyckligt eftersom den aspirerar på att vara en familjesitcom, inte är speciellt rolig.
Detta är upplägget:
Tomtefamiljen, bestående av pappa tomten (Per Andersson), mamma tomtemor (Pernilla Wahlgren) och barnen Julina (Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou) och Julle (Elis Nyström), bor i Tomtebyn på Nordpolen, och ska precis hugga tag i julbestyren, när det visar sig att deras magiska värld är i fara. Barnen i vår värld håller nämligen på att sluta tro på tomten, och ljusets lykta, som förser tomtevärlden med energi, lyser allt svagare.

Foto: Ulrika Malm/SVT.
Per Andersson och Pernilla Wahlgren i ”Panik i tomteverkstan”.

Tomten går in i väggen, och nu är det upp till tomtemor och barnen att komma på en lösning och få honom på fötter igen.

En levande snögubbe (Leif Andrée) stressar runt i julklappsfabriken, och ordvitsarna, som var så roliga i ”Familjen Rysberg” men snabbt blir tjatiga här, haglar.
Det görs avstickare till den vanliga människovärlden, och på ett hörn finns även Tomterådet, där tomtevärldens veteraner sitter och diskuterar krisen. Där ser vi Rolf Skoglund, Christina Schollin, Suzanne Reuter, Helge Skoog, Allan Svensson, Sven Melander och Katarina Ewerlöf, och det är synd att det, åtminstone initialt, inte handlar mer om dem, för de är det bästa med den här kalendern.
Hemma hos tomtefamiljen däremot, är det aningen hysteriskt. Det hela känns inspirerat av amerikanska familjesitoms av den mest konventionella och daterade typen, med allt vad det innebär av dåliga skämt, överspänt tempo, ansträngda manér och konstellationen tokig familjeförsörjare, präktig hemmafru, busig pojke, duktig flicka.
Det är slentrianfigurer man absolut ska kunna skoja om, men frågan är om driften med den typ av mossighet inte flyger över huvudet på de förmodligen rätt många barn som vare sig är speciellt bevandrade i amerikansk sitcomhistoria, eller medvetna om vad som är en utskälld stereotyp och vad som inte är det.


”Panik i tomteverkstan” har premiär i SVT den 1 december, och kommer att recenseras med betyg nästa vecka.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM