Lilliann och Taina i ”Biggest loser ” inger hopp – som lär krossas

I ett oförsonligt samhälle är det en tröst att åtminstone dokusåpedeltagare får en andra chans

Foto: TV 4
Charmigaste kvalprogrammet. Taina och Lilliann i ”Biggest loser – revanschen”.

Det var länge sedan det betydde något att bli utröstad ur en dokusåpa. Nu fortsätter allt bara i nästa program – efter reklamen.

År 2002 introducerade dokusåpepionjären ”Robinson” (som då sändes i SVT) sin livlina ”Andra sidan”, där utröstade hamnade och kunde få en chans att ta sig tillbaka in i tävlingen.

Tidigare samma år skapade samma SVT sitt nuvarande Melodifestivalen-monster, med fyra deltävlingar och Andra chansen, ett program där de som hamnat precis utanför toppen fick en ny möjlighet att knipa en finalplats.

Att ge förlorare en andra chans har numera blivit en dokusåpekliché. Ofta gör man till och med en extra realityserie, med programledare, regler och sändningstid.

 

I år anammade ”Mästarnas mästare” (SVT) trenden med nya ”Mästarkvalet”, en tävling på SVT play ledd av Pernilla Wiberg där utkastade sportstjärnor får chansen att ta en plats i finalen.

”Farmen” (TV4) hade redan systerprogrammet ”Torpet” och ”Paradise hotel” (TV3), som sällan bryr sig om någon annan logik än vad som kan bli ”bra tv”, brukar skicka in gamla deltagare titt som tätt. Begreppet ”bra tv” innefattar för övrigt ofta ingredienser som gränslösa personligheter, outredda intriger och kvicka (alternativt spåniga) citatmaskiner.

Charmigast av alla kvalprogram just nu är utan tvekan ”Biggest loser – revanschen” (Sjuan). Redan i första tävlingen i ”Biggest loser – sista utvägen” tvingades de två kvinnor som kom sist i en språngmarsch uppför en kulle att lämna huvudtävlingen. 

Rappkäftade Lilliann, 60, jobbar inom psykiatrin och drömmer om att gå Inkaleden, men hindras av sitt hjärtflimmer och sin övervikt. Taina, 34, jobbar som undersköterska och har ätit för att lindra ångesten efter en våldtäkt.

De behöver hjälp att gå ned i vikt, men är chanslösa i fysiska tävlingar och hamnar oundvikligen i underläge i ”Biggest losers” upplägg, som främst premierar unga med jämförelsevis liten övervikt och sportig bakgrund.

På torpet i ”Revanschen” är tempot lugnare; fåren ska matas och Lilliann och Taina går på morgonpromenader och tränar i sitt hemmagjorda utegym. Tävlingarna har hittills främst varit kunskapstest.

 

De ”två tanterna”, som de kallar sig, slänger käft med sin tränare Michael Fridebäck och har den typen av mental seghet som kvinnor vana att kämpa sig igenom en livstid av skit har. Troligtvis kommer den tävlingshetsande dokusåpalogiken snart krossa deras torpmys, men jag håller en tumme för varje avsnitt de överlever.

Tv-kanalernas poäng med alla dessa små extraprogram är naturligtvis att hålla kvar tittarna så länge de kan för att kunna pressa in mer reklam, och det är rimligt att anta att fansen alltid vill ha mer. I fallet ”Mästarkvalet” vill SVT locka några av de miljoner som ser ”Mästarnas mästare” till sin play­tjänst.

Som tittare kan vi få se mer av de deltagare som kanske inte är några tävlings-ninjor, men härliga ändå.

I ett samhälle som kan kännas oförsonligt är det en tröst att åtminstone dokusåpedeltagare får en andra chans.

 

Das Boot.

Veckans...

… krigsmisär. Krig skapar få hjältar, men desto fler offer. Tyska storserien ”Das Boot” (SVT) är full av moralisk ambivalens, där nazister, hänsynslösa motståndskämpar och amerikanska bankpampar som tjänar på kriget kanske inte är lika goda kålsupare, men alla värda att rannsakas. Serien börjar 1942 i ockuperade franska La Rochelle när en oerfaren ubåtsbesättning tvingas ut på ett hemligt uppdrag.

 

”Hela England bakar”.

… inspiration. Ingen har väl missat att nionde säsongen av mysigaste ”Hela England bakar” dragit igång på Sjuan? I veckan var temat mjuka kakor där de bland annat fick baka konstnären Claude Monets gröna favorittårta Le gâteau vert. Med underbara deltagare som nervvraket Rahul och detaljsäkra Kim-Joy.

 

En älg.

… djur-tv. Norge har varit bäst på slow-tv, men nu gör SVT ett ambitiöst försök med ”Den stora älgvandringen”. Under tre veckor livesänder de dygnet runt på SVT Play – direkt från skogen. Fin satsning av ”Mitt i naturen” för att äntligen fånga när älgarna korsar Ångermanälven under sin vårvandring.

 

Game of Thrones.

… tv-podd. Eftersom jag är en ”glaset är halvtomt”-person har jag redan börjat sörja att ”Game of thrones” (HBO Nordic/Cmore) är över om fem veckor. I senaste Tronspelet pratar vi om premiären ”Winterfell”, den nya vinjetten, alla fina återseenden och speglingar tillbaka till första säsongen.

 

…tv-podd 2. Skamlöst vill jag passa på att tipsa om en annan podd jag medverkar i, ”Världens bästa tv” som leds av min kollega Jenny Ågren. I senaste avsnittet pratar Karolina Fjellborg, Jenny och jag om våra största tv-trauman i ”Mörkrets förtrollning – tv-historiens läskigaste ögonblick”.

avSandra Wejbro

ARTIKELN HANDLAR OM