Bekant humor i ”Simpsons”-skaparens nya ”Disenchantment”

Publicerad 2018-08-16

”Disenchantment”.

TV-RECENSION Efter ”Simpsons” och ”Futurama” tar Matt Groening sig an fantasygenren. Med ”Game of thrones” som inspirationskälla – och halvlyckat resultat.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Disenchantment

Netflix

Del 1-5
Av Matt Groening, med röster av bl a Abbi Jacobson, Nat Faxon, Eric Andre, John DiMaggio, Billy West och Lucy Montgomery.


ANIMERAT Med "Simpsons" gav han sig på familjesitcomen, med "Futurama" science fiction-genren. Och nu, när Matt Groening är tillbaka med en ny serie för första gången på nästan 20 år, är det fantasyn som får sin släng av sleven.
"Disenchantment" utspelar sig i det medeltida kungadömet Dreamland, där den rebelliska och lite alkoholiserade prinsessan Bean (vars röst görs av "Broad City"-stjärnan Abbi Jacobson) försöker hitta mening i livet, medan hennes pappa – den tvära och oborstade kung Zøg (John DiMaggio) – jobbar på att gifta bort henne med första bästa prins för att säkra sin maktposition.
När prinsessan får sällskap av den "personliga demonen" Luci (Eric Andre), som kontrolleras av ett par mystiska typer och har i uppdrag att uppmuntra Bean att göra sattyg, och den naiva alven Elfo (Nat Faxon), som har lämnat sitt sjungande, kanderade hemland i protest mot den ideliga lyckan där, bildas en ohelig trio som ägnar sig åt diverse vårdslösa upptåg.
"Disenchantment" – som till skillnad från "Simpsons" och "Futurama" har en längre, seriell handling som spänner över avsnitten – har tillräckligt mycket av Groenings karaktäristiska animationsstil och humor för att tillfredsställa fansen. Men just allt det bekanta och seriens tendens att spela det hela säkert, gör samtidigt att den känns lite daterad, och risken är att den inte kommer att lämna något större avtryck.

"Game of thrones" är en uppenbar, och uttalad, inspirationskälla (de första avsnitten bjuder bland annat på ett incestuöst regentpar och en massaker på en fest), men den genomgående känslan är egentligen mer anakronismbaserad humor och Monty Python-absurditeter om medeltidslivet – och man kan tycka att det borde ha gått att göra något vassare av den bördiga parodimark som fantasygenren utgör.

Men det finns både höjdpunkter – som Beans korkade tjänarinna Bunty (Lucy Montgomery) – och potential för en utveckling mot något intressantare.
"Disenchantment" är varken den första, eller sista, animerade serie som inte sätter tonen och takten direkt.



Se det här också: Bland animerade serier för vuxna, briljerar "BoJack Horseman". Fyra säsonger finns på Netflix, och en femte kommer i september.


Visste du att... "Simpsons" är den manusbundna amerikanska primetime-serie som det har sänts flest avsnitt av (hittills 639) någonsin? "Gunsmoke" ("Krutrök") ligger på andra plats med 635.


Just nu... är flera stora fantasyserier på gång, för att rida på "Game of thrones"-vågen. Bland annat Amazons "Sagan om ringen"-serie, som sägs kunna bli den dyraste tv-serien någonsin.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv