Lärare rasar mot Filip & Fredriks hån

avLinn Elmervik

”Trist att kostymkillar ska racka ner på barn”

1 av 6

Klass 5A och 5B på Edboskolan i Huddinge hånades i ”Breaking news” för sin kamp för att rädda geografiprogrammet ”Geografens testamente.

Nu rasar klassförståndaren Maria Wiman mot programledarduon.

– Det är lågt att ge sig på barn som lagt ner blod, svett och tårar på det här, säger hon.

Sedan februari har Edboskolans femteklassare kämpat för att få Utbildningsradion att behålla geografiprogrammet ”Geografens testamente” trots låg budget. Men i går fick deras kamp en rejäl känga av programledarduon Filip & Fredrik – som i talkshowen ”Breaking news” kallade barnen för larviga.

”Blir larvigt”

Klasserna har startat en namninsamling och haft telefonmöten med UR-chefen Erik Fichtelius och kulturminister Alice Bah Kuhnke. Men av Filip & Fredrik fick de inget stöd i gårdagens ”Breaking news”.

– Till de här barnen vill vi bara säga: Släpp det! Gå vidare i era liv. Man får inte allt man pekar på, det lär man sig när man blir äldre. Det blir lite larvigt när ni håller på såhär, säger Filip Hammar i sändningen.

– Att lägga en tv-tablå är superkomplicerat, människorna på Utbildningsradio har jobbat med det här i hela sina liv, fyller Fredrik Wikingsson i.

Debatterar i kväll

Nu ska fyra av barnen möta programledarduon i en direktsänd debatt i "Breaking News" i kväll.

– Vi fick reda på det ganska sent så vi har inte hunnit förbereda oss så mycket. Men argumenten finns redan, de har kämpat länge för det här och vet vad de vill, säger klassföreståndaren Maria Wiman som följer med till studion som stöd.

”Är lågt”

Hon reagerade starkt på duons hån mot barnen.

– Jag tycker de är roliga annars, men det här var lite taskigt. Det är lågt att ge sig på barn som har lagt ner blod, svett och tårar på det här. Trist att några kostymkillar ska sitta och racka ner på dem, säger hon.

Efter programmet igår var Maria Wiman orolig över att åka till skolan och träffa barnen.

– Jag var lite nervös när jag åkte dit imorse, men de har tagit det bra. Vissa har skrattat åt det och några har blivit sura och vill ge svar på tal, säger hon.

”Breaking news" sänds på Kanal 5 klockan 21.55 i kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM