Suverän skilsmässohistoria, pratsjuk retrokomedi och dansk sociopat

avKarolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Netflix/Amazon/DR.
”Marriage story”, ”The marvelous mrs Maisel” och ”Fräls oss ifrån ondo”.

VECKANS STREAMINGTIPS ”Marriage story” på Netflix är en höjdarrulle, den fantastiska fru Maisel är tillbaka, och ”Fräls oss ifrån ondo” är en udda, obehaglig dansk historia.

Marriage story


Nyss ”The Irishman”, snart ”The two popes” (den 20 december) – och nu ”Marriage story”. Netflix må mata ut en hel del skitfilmer, men är samtidigt svårt på offensiven vad gäller riktiga rökare till kvalitetsfilmer, med klar Oscarpotential. Den här, av Noah Baumbach, som handlar om ett par som går igenom en skilsmässa och känns som ”Kramer mot Kramer” 40 år senare, är rent suverän, och knep precis sex Golden Globe-nomineringar. Sorgligt, rörande, roligt och djupt humanistiskt, med enastående skådespel av Scarlett Johansson och Adam Driver. Laura Dern, Alan Alda, Ray Liotta, Julie Hagerty och favoriten Merritt Wever glänser i biroller.
Netflix


The marvelous mrs Maisel


”Gilmore girls”-skaparen Amy Sherman-Palladinos kostymdramakomedi med Rachel Brosnahan som en bedragen hemmafru i det sena 50-talets New York, som sadlar om och blir ståuppkomiker, har tokhyllats och skördat idel tunga priser de senaste åren. Och nu har en tredje säsong, där Miriam ”Midge” Maisel ger sig ut på turné, landat. Visst börjar man känna av en viss repetition – men snabbsnackande och löjligt retrosnygga ”The marvelous mrs Maisel” är fortfarande en oerhört underhållande serie. Plus att man ser mer av Jane Lynch den här gången, vilket aldrig kan vara ett minus.
Amazon Prime Video


Fräls oss ifrån ondo


”Fräls oss ifrån ondo” (åtta delar) är en annorlunda dansk serie, som utspelar sig i en liten håla där en sorts modern vilda västern-mentalitet som för tankarna till amerikanska vischanskildringar råder. I Ebberup, som samhället heter, härjar en sociopat vid namn Mike (Morten Hee Andersen), som i seriens inledning kör ihjäl en pojke. Polisen hävdar att det var en olycka, men pojkens pappa (Claus Riis Østergaard) blir besatt av tanken på hämnd, och efter ytterligare trakasserier och våldsdåd ansluter några andra bybor till planen på att röja undan plågoanden. Obehagligt, spännande och välspelat.
SVT Play

Foto: Tine Hansen/DR & Motor.
Bild ur ”Fräls oss ifrån ondo”.

Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM