Jagade björnen med svordomar och kvast

avDennis Jörnmark Callstam

Mitt i semesterfirandet kom en björn och hälsade på hos Juho – så då grep han tag i kvasten och jagade bjässen, rapporterar svenska YLE.

Juho Liikanen har semester och befinner sig i sommarstugan i finska Kuusamo. Mitt i natten väcktes han av hur hans hund skällde. Juho gick fram till terassdörren.

På andra sidan glasen väntade en av skogens mest berömda bjässar – nämligen en björn av större modell.

– Jag höll just på att peta på telefonen när jag såg björnen. Därför hann jag filma, säger Juho till YLE.

Det unika mötet fångades alltså på film och kan ses i spelaren ovan. Hans sammanstötning med björnen fick en minst sagt speciell utveckling – Juho slet upp dörren och skrek ”Perkele” i djurets riktning.

Viftade med en kvast

När det inte räckte för att skrämma den bruna bjässen bestämde han sig för att hota björnen med en kvast. Till sist lugnade allting ned sig, och Juho bjöd djuret på några bitar skinka.

– Den skulle säkert ha ätit skinkan ur handen på mig, men så långt vågade jag inte gå.

Även om Juhos björnbehandling väckt stor förtjusning på nätet är det inte säkert att det är rätt sätt att handskas med ett sådant djur. Christel Johansson, jaktvårdskonsulent i Jämtland, har tidigare förklarat för Aftonbladet hur vi människor bäst bemöter björnar.

– Man ska uppträda passivt och försöka dra sig bakåt, lugnt och sansat. Man ska inte skrika och inte springa, tipsade hon då.

ARTIKELN HANDLAR OM

Finland

Björnar

Kuusamo